Rođena druga beba eksperimentalnom metodom vantelesne oplodnje Maternal Spindle Transfer

Rođena je druga beba pomoću medicinske metode vantelesne oplodnje Maternal Spindle Transfer (MST), koju je realizovao naučni tim „Institute Of Life“ i „Embryotools“ u Grčkoj

Institute of Life i Embryotools istražuju mogućnost prevazilaženja problema žena koje se bore sa neplodnošću

U okviru ovog kliničkog istraživanja, eksperimentalna metoda sprovodi se sa namerom da tretira probleme neplodnosti, koji proizilaze iz citoplazmatske disfunkcije jajnih ćelija, kao i prevencije nastanka teških naslednih mitohondrijalnih bolesti.

Beba je došla na svet 11. novembra, u sedam časova ujutru. Majka novorođenčeta ima 10 neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje. I majka i beba su dobrog zdravstvenog stanja.

Dr. Ioannis P. Vasilopoulos, prisutni ginekolog-akušer izjavio je: „Veoma sam zadovoljan što je danas na svet došla druga beba pomoću eksperimentalne MST metode, zahvaljujući kliničkom istraživanju koje su realizovali naučni timovi „Institute Of Life“ i  „Embryotools“. Grkinja sa dugom istorijom neuspelih vantelesnih oplodnji, postala je majka zahvaljujući svom genetskom materijalu!“

Naučni saradnik „Institute Of Life“ i suosnivač „Embryotools-a“, Dr. Nuno Costa-Borges, istakao je da naučni tim nastavlja svoja klinička ispitivanja, u Institute Of Life – IASO laboratoriji, za koju veruju da će uskoro biti gotova.

Prva beba rođena pomoću ove metode, došla je na svet u aprilu 2019. godine. Beba sada ima sedam meseci i odličnog je zdravstvenog stanja.

MST metoda uključuje zamenu mitohondrija u ljudskim jajnim ćelijama, potpuno čuvajući genetski materijal žene koja želi da ostane u drugom stanju. Na ovaj način naučni timovi „Institute Of Life“ i „Embryotools“, istražuju mogućnost prevazilaženja problema žena koje se bore sa neplodnošću, višestrukim pobačajima uzrokovanim citoplazmatskim disfunkcijama njihovih jajnih ćelija, kao i implementacije ove metode sa ciljem sprečavanja teških mitohondrijalnih bolesti.

Više informacija na www.iolife.eu

Podelite ovaj tekst: