САЈАМ БИОБАЛКАН ЕКСПО: Органска храна осваја Србију

Манифестација је показала да је у нашој земљи све више заинтересованих и озбиљно припремљених за производњу генетски немодификоване хране, али да је то велика шанса за Србију само уз помоћ и одлучност државе

biosrbijaУ прошлогодишњем септембарском броју Економетра објавили смо разговор са Бранком Чичићем, председником Фонда „Органска Србија” о развоју и потенцијалима наше земље у производњи генетски немодификованих животних намирница. Наш саговорник је том приликом истакао изузетне компаративне предности Србије које би могле у скорој будућности да је позиционирају међу водеће земље Европе и света. Повољан географски положај, добри климатски услови, релативно богатство водом и, што је нарочито важно, незагађено пољопривредно земљиште, пружају изванредне могућности да се круг производње органске хране прошири на далеко већим површинама од садашњих 6.000 хектара, што је чак 13 пута мање од европског просека.

Бранка Чичића срели смо ове јесени на сајму BioBalkan Expo одржаном почетком октобра на Београдском сајму. Он је том приликом изразио изузетно задовољство напретком органске пољопривреде у Србији, али још више њеном перспективом, с обзиром на чињеницу да су се сложиле бројне околности које ће овом виду производње хране омогућити озбиљан узлет.

– За само годину дана остварен је велики помак на плану организоване производње органске хране у Србији – истакао је Чичић. – Веома је важно што су усклађени наши са европским законима, а то нам гарантује да већ од 1. јануара идуће године не би требало да буде никаквих неусаглашености, што ће нам омогућити толико жељени наступ на иностраним тржиштима. Такође смо веома задовољни одличним субвенцијама које износе 45.000 динара по хектару, чиме се пружа несумњива подршка произвођачима органске хране. Једнако је значајна и квалитетна статистика која ће пружати прецизан увид у производњу, а тиме и могућност извоза.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: