Шумадијска алва коју прави Салам

Ове године ће на трпезе Србије и суседних земаља породична фирма „Алвасари“ испоручити више од 100 тона алве, познате квалитетне посластице. У производњу уложено око 200.000 евра

alvaПалестинац Салам Одех (47) из родног Наблуса дошао је пре 28 година у Београд, где је дипломирао на Електротехничком факултету. Са дипломом инжењера електронике у џепу, није се вратио у домовину. Разлог је био крхки мир, уосталом као и сада, где његови сународници живе у тешким и специфичним условима.

– И са дипломом инжењера, у Београду после дипломирања било је тешко наћи посао, а и плате су биле веома мале – каже за Економетар Салам. Потом су уследили ратови, санкције, незапосленост, несташице животних намирница, речју, тежак живот и за српски народ. Нисам седео скрштених руку. Радио сам разне послове, често тешке физичке у грађевинарству, како бих обезбедио егзистенцију за породицу, супругу Сараб (љубав из београдских студентских дана), иначе рођену у Сирији, која је дипломирала на Архитектонском факултету. У Београду нам је рођена ћерка Лејла, затим син Сари у Сирији и најмлађи син Хани у Београду – истиче наш саговорник на одличном српском језику.

После дуго размишљања, Салам је у Београду 1993. године основао породичну трговину „Одех“. Успешно је организовао увоз јужног воћа, поврћа, сушеног воћа, сокова и других тада дефицитарних производа. Овај посао на велико, добро му је кренуо. Када је уштедео довољно пара, основао је другу фирму „Алвасари“ за производњу алве. То је учинио 1996. године. На препоруку пријатеља, погон је прорадио у селу Бања код Аранђеловца, јер је у метрополи скупља кирија за пословни простор.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: