SAMIT MINISTARA FINANSIJA I GUVERNERA: FINANSIJSKA BUDUĆNOST REGIONA

Ministri finansija, guverneri centralnih banaka i čelni ljudi poreskih uprava regiona, ponajviše iz država nastalih raspadom SFRJ, ocenjuju da saradnja treba da bude bolja i jača, te da će za koju godinu ekonomske prilike biti bolje. Da li će?

finansijska-buducnost-regionaProcene međunarodnih finansijskih institucija o ekonomskim kretanjima jedva vrede tri do četiri meseca od trenutka kada ih prezentuju javnosti, dok su ranije važile i do tri godine. Nešto tu nije u redu – ili su loši trendovi ili su loši parametri na osnovu kojih ih donose.

Ova opaska Zorana Tegeltije, ministra finansija Republike Srpske, izrečena na Samitu ministara finansija i guvernera: Finansijska budućnost regiona, održanom u Crnoj Gori (Bečići 12. i 13. juna), u organizaciji nedeljnika NIN, samo je metaforički prikaz problema u kojem se nalaze ekonomije država regiona, nastalih raspadom SFRJ, uz dodatak Albanije. Doista, da li su loši parametri ili su loši ekonomski trendovi pa se ne može dati tačna ekonomska i privredna prognoza?

Kako god da stvari stoje, učesnici ovog samita, po lepom i sunčanom vremenu, pored mora, na jednoj od najlepših plaža na Jadranu, lako su postizali saglasnost na teške teme. Na raspravi o finansijskoj konsolidaciji našli su se Radoje Žugić, ministar finansija Crne Gore, srpski ministar Dušan Vujović, pomenuti Zoran Tegeltija iz Republike Srpske, Jelka Milićević, ministarka finansija Federacije BiH, i Avdulah Hoti, ministar finansija sa Kosova. I svi su se složili u oceni da je za ozdravljenje nacionalnih ekonomija neophodno nastavljanje finansijske konsolidacije, ali bez povećanja poreskih stopa, zatim smanjenje javnog duga, kao i da je potrebno da se efikasnije raspolaže državnom imovinom. Na tu potrebu da bi trebalo efikasnije raspolagati državnom imovinom podsetio ih je, doduše, Miodrag Kostić, vlasnik srpskog MK Komerca, koji je u panel diskusiji pitao ministre finansija da li imaju popis državne imovine kako bi znali čime raspolažu i kako bi racionalno koristili resurse. I dok je odgovor bio poražavajući – države nemaju tačan uvid u sve resurse kojima raspolažu, sve ostalo je bilo kako treba. Svi su se složili da je veoma značajno da dobro iskoriste resurse u oblastima u kojima imaju prednosti, od infrastrukture preko energetike do poljoprivrede i turizma.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ENRIKO VERDOŠA, DIREKTOR SEKTORA ZA KORPORATIVNO I INVESTICIONO BANKARSTVO UNIKREDIT BANKE SRBIJA Krediti za hitne infrastrukturne investicije
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • OTVOREN REGISTAR UGOVORA O FINANSIRANJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE Budući rod kao garancija za ispunjenje obaveza poveriocu
  • DVE I PO DECENIJE POSLOVANJA KOMPANIJA KTITOR OBELEŽILA KONKURSOM ZA MLADE DIZAJNERE Ktitor novih ideja
  • ELEKTRONSKA PLAĆANJA „Tajno oružje” u borbi protiv sive ekonomije
  • GODIŠNJA PRES KONFERENCIJA BOŠ GRUPE Boš Srbija zapošljava nove radnike i uvodi treću smenu
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Konfliktologija
  • POSLOVNA SAZNANJA Mentor i menti
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (2) Veština Čedomilja Mijatovića
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2015.
Podelite ovaj tekst: