Saradnja EPS-a i Dženeral elektrik pauera

Elektroprivreda Srbije (EPS) i kompanija Dženeral elektrik pauer (GE Power) potpisali su ugovor o nabavci turbine za blok A4 u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu, kojom će biti postignute značajne uštede i povećanja sigurnosti proizvodnje električne energije.

Darijus Kovalevski i Milorad Grčić

Darijus Kovalevski i Milorad Grčić

Ugovor vredan 19,9 miliona evra potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Darijus Kovalevski, direktor prodaje za retrofit sisteme u Dženeral elektrik pauer, 22. jula. EPS je najbolju ponudu izabrao u otvorenom i transparentnom postupku javne nabavke zahvaljujući čemu je dobio tri miliona evra nižu cenu.

”Blok A4 dobiće novi život posle 250.000 sati rada, a ujedno se novom turbinom povećava snaga bloka za 24 megavata. Finansijska ušteda kroz potrošnju manje količine uglja i veću efikasnost bloka iznosiće oko šest miliona evra godišnje”, rekao je Milorad Grčić na potpisivanju ugovora.

EPS će nastaviti sa modernizacijom i revitalizacijom kapaciteta kojima će se povećati stabilnost snabdevanja električnom energijom.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u rekao je da će zajedno sa prethodne tri modernizacije blokova, posle revitalizacije bloka A4, snaga TE Nikola Tesla A biti povećana sa oko 120 megavata.

”Najvažniji deo revitalizacije, koju ćemo uraditi 2017. godine, biće ugradnja nove efikasnije turbine, koja će moći da radi i u toplifikacionom režimu”, rekao je Bezmarević.

Štefan Turhner, direktor za prodaju za centralnu Evropu u Dženeral elektrik pauer, istakao je da će nova turbina doprineti u velikoj meri održivom snabdevanju električnom energijom u Srbiji, a sa efikasnijom parnom turbininom biće manja potrošnje uglja i ujedno će se smanjiti emisija štetnih gasova.

Podelite ovaj tekst: