Saradnja privrede i vlade za unapređenje poslovnog ambijenta

Na skupu u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, 19. oktobra i predstavnici kompanija, članica AmCham zaključili su da je nastavak saradnje Vlade i privatnog sektora, ključ za sprovođenje prioritetnih reformi za stabilno, transparentano i predvidivo poslovno okruženje.

Sa skupa u Američkoj privrednoj komori

„Zahvaljujući realizovanim merama fiskalne konsolidacije u prethodne tri godine, imamo stabilnu osnovu za poslovanje, a naša je dužnost da je iskoristimo. Dijalog privrede i Vlade je neophodan za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenje većeg broja stranih investitora i ekonomski rast. Zato ćemo i u narednom periodu biti otvoreni za saradnju i konstruktivne kritike. Osim konsultacija sa zainteresovanm akterima, ključni koraci ka povećanju konkurentnosti su sveobuhvatna digitalizacija i reforma obrazovanja, bez kojih nećemo biti u mogućnosti da ostvarimo dugoročno održiv razvoj“, istakla je Ana Brnabić.

Ohrabreni pozitivnim rezultatima dosadašnjeg zajedničkog rada privrednici očekuju nastavak saradnje sa Vladom.

”Za privredu bi bila od značaja veća uključenost u zakonodavne procese. Veliki broj zakona donosi se po hitnom postupku i bez javne rasprave, a veoma je važno da Vlada omogući obaveznu javnu raspravu. Ohrabruje činjenica da će, prema rečima predsednice Vlade, ovaj problem konačno postati prošlost“, izjavio je Zoran Petrović , predsednik Upravnog odbora AmChama.

U prethodnom periodu, Srbija je postala značajna investiciona destinacija u ovom delu Evrope, što pokazuje i investicije američkih kompanija, koje su u Srbiju uložile četiri milijarde dolara.

”Postoje izazovi sa kojima se susreću biznismeni, nelojalna konkurencija, parafiskalni nameti i pravna nesigurnost. Saradnja Vlade i privrednika je veoma značajna, za napredak i rast kompanija i za buduća ulaganja“, izjavio je Kajl Skat, ambasador SAD.

Učesnici su istakli napore Vlade na reformi i digitalizaciji državne uprave i podršku najavljenom formiranju Nacionalne akademije za stručno usavršavanje.

Podelite ovaj tekst: