Saradnja sa USAID-om unapredila privredni ambijent

Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručila 16. novembra da su saradnja privrede i države i politička volјa za sprovođenje reformi klјučni za brži privredni rast i ekonomski razvoj Srbije.

Kajl Skot

Zorana Mihajlović je, povodom obeležavanja završetka Projekta za bolјe uslove poslovanja – USAID BEP “Sedam godina reformi za bolјe uslove poslovanja”, izrazila očekivanje da će saradnja sa USAID-om biti nastavlјena, jer ima još puno toga što možemo od njih da naučimo.

Srbija je pokazala da može zajedno sa Vladom SAD da napravi iskorake u oblasti privrednog razvoja, ne samo u oblasti donošenja zakona, već i u tome kako da pomogne privredi koja treba da nam omogući viši privredni rast, ukazala je ona.

Mihajlović je istakla da će ova i buduće vlade raditi još brže na rešavanju problema na koje ukazuju privrednici.

”Sledi nastavak reformi i u onim oblastima u kojima smo, u saradnji sa USAID-om, već napravili pomake. Moramo učiniti sve da imamo elektronski katastar i elektronske prostorne planove, ali i postići dalјi napredak u planiranja budžeta, rada inspekcija i u drugim oblastima, kako bismo imali još više novih kompanija i radnih mesta” rekla je Mihajlović.

Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji rekao je da je USAID Projekat za bolјe uslove poslovanja primer uspešnog partnerstva Vlade, privatnog sektora i civilnog društva, da rade zajedno i rešavaju probleme privrede.

Uveren sam u to da će USAID Projekat za bolјe uslove poslovanja dugo biti povezivan sa napretkom u Srbiji jer, iako je vrednost projekta od 19 miliona dolara mala u odnosu na ukupnu pomoć SAD Srbiji od 2000. godine, njime je ostvaren trajan uticaj na pobolјšanje poslovnog okruženja u Srbiji, naglasio je on.

Ambasador je naglasio da je ekonomski Srbija danas u bolјoj poziciji, što se potvrđuje rastom BDP-a, smanjenjem nezaposlenosti, čemu su doprinela brojna unapređenja u poslovnom okruženju na kojem se radilo u okviru USAID BEP projekta.

Skot je ocenio da je to jedan od najuspešnijih programa podrške koji su SAD realizovale sa Srbijom. On je podsetio na to da je cilј bio da privrednici ukažu na to sa kojim se problemima suočavaju kako bi se sa Vladom to rešilo, što je doprinelo izmeni zakona i propisa.

Skot je, govoreći o nametima za privredu u Srbiji, rekao da je u okviru tog programa već ukinuto oko 130 parafiskalnih nameta.

Podelite ovaj tekst: