Sedam opština potpisalo Parisku deklaraciju za borbu protiv HIV-a

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „dr MIlan Jovanović Batut“, od početka ove godine do danas prijavljeno je 120 osoba inficiranih HIV-om što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, ili za 31% manje u odnosu na isti period u 2019. godini.

U  istom periodu kod 34 osobe je novodijagnostikovan AIDS/sida, dok je 7 osoba umrlo od AIDS-a, dok je za tri osobe je prijavljeno da su umrle od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om, saopšteno je na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV.

Konferencija pod nazivom „Nejednakost, AIDS, pandemije – Da stavimo tačku“ održana je  danas, a tim povodom predstavnici 7 opština – Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da  pruže podršku u borbi protiv HIV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko saopštio je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije COVID 19 smanjen obuhvat testiranja na HIV i da je u 2020. godini testirano 45% manje dijagnostikovanih nego prethodne, kao i da se procenjuje da 1200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno ali da ne zna svoj status. Uprkos svemu, naveo je Vicko, situacija sa COVID 19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV.

Prim. dr Danijela Simić iz Instituta „Batut“ je saopštila da su zaninfekciju dominanti seksualni odnosi i to u čak 97 posto slučajeva a da posebno zabrinjava podatak da je medju inficiranima i jedna petnaestomesečna beba koju je zarazila majka ne znajući za svoj HIV status.

Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, izjavila je su u borbi protiv HIV važna zajednička saradnja socijalne i zdravtsvene zaštite ali i podrška organizacija civilnog drzštva, jer je socijalni uticaj HIV na pojedince i  zajednicu ogroman. Ona je naveča da Zakon o socijalnoj zaštiti daje mogućnost i da se u zajednici osnuju i inovativne usluge prilagođene specifičnim potrebama.

Nina Mitić, pomoćnica  u Ministarstvu za ljudska prava i društveni dijalog navela je da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da je tokom pandemije Covid 19 došlo do otežane komunikacije pacijenata sa zdravstvenim radnicima. Ona je dodala da će se pred Vladom Srbije uskoro naći strategija zabrane diskriminacije i da je veliki broj organizacija pozvan da se uključi u izradu dvogodišnjeg akcionog plana.

Goran Radisavljević direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu 7 opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

 

Podelite ovaj tekst: