Šest godina Konfindustrije – Udruženja italijanskih industrijalaca

Konfindustrija je most koji spaja i zajedno sa članicama donosi Evropu u Srbiju, a istovremeno nastoji da približi Evropu Srbiji, istakao je na Generalnoj skupštini Udruženja italijanskih industrijalaca – Konfindustrija Srbija, predsednik Erik Košuta.

Karlo Lo Kašo

Na ovogodišnjoj skupštini članica Konfindustrije, održanoj u „Palati Italija” – zgradi Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Košuta je naglasio da su italijanske kompanije došle u Srbiju da bi tu i ostale, zato što u ovoj Zemlji vide idealnu platformu za njihovo istraživanje i razvoj, a pre svega zato što se ovde, u ovoj zemlji, koja već gotovo pripada evropskoj porodici i od koje je deli samo jedan korak zvaničnog priznavanja, osećaju kao kod kuće.

Erik Košuta

„Cilj Konfindustrije je da učvrsti svoje veze na ovom prostoru, u duhu regionalne saradnje, bez koje ne bi bilo razvoja i stabilnosti. Ovo Udruženje šestu godinu je spona koja služi da se preoblikuje budućnost Srbije, obezbeđujući joj stabilnu perspektivu i konkurentski ambijent, koji ova zemlja i zaslužuje, naglasio je Košuta, pozdravljajući predsednika Konfindustrije Est Europa, gospodina Luku Serenu, koji je prisustvovao svečanosti. Osvrćući se na put koji je prešla Konfindustrija Srbija, od osnivanja 2012. godine i na čijem je čelu bio od početka, Košuta je naglasio da je ovo Udruženje pustilo čvrsto korenje u ovoj zemlji, postavši pouzdan i siguran sagovornik za institucije i sprske privrednike, dokazavši da je sigurna luka svim italijanskim kompanijama koje su poželele da se probiju na novom tržištu. Košuta je podsetio na mnogobrojne aktivnosti koje je Konfiindustrija organizovala za svoje članice želeći da im približi tržište Srbije i njegove zakone i novitete u poslovanju, ukazujući posebno na organizovanje čitavog niza seminara na više tema.

Nagrada za najinovativniju kompaniju

Prvi put uručena i nagrada Konfindustrije Srbija za najinovativniju kompaniju – članicu. Titulu je dobila Grupa Plados – odnosno ovdašnji predstavnik iz Nove Pazove „P&T dizajn“, kompanija koja je specijalizovana u dizajniranju i proizvodnji visoko inovativnih kompozitnih materijala za kuhinju i kupatilo. Nagradu je Bošku Čakiću, direktoru ove italijanske kompanije u Srbiji, uručio Erik Košuta.

Nagrada najinovativnijoj kompaniji „P&T dizajn“ iz Nove Pazove

Nagrada je firmi – P&T dizajn pripala kao rezultat konkursa koji je Konfindustrija Srbija sprovela u saradnji sa Biro Veritasom. Kao počasni gost, na ceremoniji obeležavanja šest godina postojanja Konfindustrije Srbija obratio se i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo koji je podsetio da su pre 13-14 godina razmišljali o ovoj zgradi – ,,Palata Italija“, kao o centru okupljanja italijanskih firmi koje posluju u ovoj državi. On je izrazio uverenje da uspevaju u tome da italijansko-srpski sistem radi zajedno, koheziono i da ukoliko italijanske kompanije žele da imaju efikasan prodor na srpsko tržište da je za to neophodno da imaju i efikasne timove. Ambasador Italije je ukazao na ohrabrujuće rezultate koje ostvaruju oko 400 italijanskih kompanija u Srbiji koje su do sada investirale više od 2,5 milijarde evra u našu privredu. Ukoliko se, po njegovim rečima, nastavi ovaj trend rasta, spoljnotrgovinska razmena između Italije i Srbije uskoro će dostići 4 milijarde evra, što je rekordna brojka. On je naglasio i da ne prođe ni jedan mesec a da se ne otvori bar po jedna nova italijanska fabrika u Srbiji, zahvaljujući posebno i zalaganjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Idemo pravim putem i trebamo nastaviti da radimo zajedno“, istakao je italijanski ambasador ukazujući da je Srbija tržište od sedam miliona stanovnika i da u ovoj zemlji ima puno inovacija na visokom nivou u oblasti IT-ja i digitalne ekonomije, u čemu Vlada Srbije ima veliki uticaj dajući svoju punu podršku takvom razvoju.

„Signali koje dobijamo iz Rima za Srbiju su veoma pozitivni“, naglasio je on, misleći pri tome i na saradnju sa celim Balkanom.Ukazujući da put ka Evropskoj Uniji nije nimalo lak, i da ga je i Italija svojevremeno prošla, ambasador Lo Kašo je podsetio da su još pre dosta godina Italijani ponudili Srbiji pomoć na tom putu i da je u tome od izuzetnog značaja i podrška italijanskih firmi koje posluju u našoj zemlji.

Sem Fabrici

Učesnike skupa pozdravio je i Nj.E. Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, ukazavši na važnosti Italije u Evropi i Srbiji.

„Ekonomske reforme u Srbiji funkcionišu, dodao je on, ukazujući da BDP raste za 4,5 odsto, što je zaista napredak, osnovni rast je vrlo pozitivan, javni dug lagano pada, kao i nezaposlenost. Sve je vrlo relativno, zavisno od polazne tačke, ali sve ide u pravom smeru“, naglasio je on.

Privreda Srbije se kreće u dobrom smeru, prema rečima Fabricija, što potvrđuju i privredni i drugi podaci, koji govore i to da je Italija prva zemlja izvoznik za Srbiju, a druga za uvoz. On je ukazao da 73 odsto direktnih investicija u Srbiju dolazi iz EU i da one doprinose zapošljavanju 200.000 ljudi i da u svemu tome Italija ima vrlo važnu ulogu. Ocenjujući da EU radi sa Srbijom na koherentan način, kako bi reforme bile realizovane u mnogim sektorima, Fabrici je rekao da se mora razgovarati i o temama koje nisu jednostavne, a tiču se odnosa Prištine i Beograda.

On je pozvao italijanske firme u Srbiji da nastave da rade sa,,italijanskim duhom“, jer je ,,naš zajednički cilj da Srbiju dovedemo u EU“, za šta se svi zalažemo, a posebno Konfindustrija Srbije.

Podelite ovaj tekst: