Skot Bedberi: Veliki brendovi nikad ne miruju

Da biste danas imali snažan brend, morate biti snažni u mnogo oblasti. Morate da budete bolji u mnogo čemu. To je samo početna pozicija, jer na tržištu postoji puno dobrih proizvoda i usluga. Sve je važno za veliki brend i sve je mogućnost koja će vas izdvojiti od ostalih

Skot Bedberi

I u ovom trenutku nosim patike „najki“ i već sam popio dve „starbaks“ kafe danas. Ne šalim se, zaista mislim da je potrebno upoznati svoj brend da biste ga u potpunosti doživeli.

Ovako je Skot Bedberi (Scott Bedbery), jedan od trenutno najvećih marketinških strucnjaka, odgovorio (početkom decembra) na pitanje Magazina Biznis, o tome da li nosi patike „najki“ (Nike), da li pije „starbaks“ (Starbucks) kafu i jede kolače „mafin“. Bedberi je stekao svetsku slavu, pored ostalog, i time što je za kompaniju „Najki“ kreirao kampanju „Džast du it“ (Just Do It) i osmislio jedan od najpopularnijih lanaca kafeterija na svetu – Starbaks. Skot Bedberi je radio i za kompanije Koka-Kola, Gugl, NASA, Viza, Majkrosoft, Nokia, Folksvagen… Ušao je u „Hol slavnih“ Američke federacije za advertajzing, čime je sebi obezbedio mesto među savremenim legendama.

Upravo takav marketinški ekspert gostovaće u Beogradu 11. februara 2009. godine u okviru Petog sajma brendova(Brand Fair 5), koji organizuje domaća kompanija Mass Media International. Ekskluzivno za ovaj broj Magazina Biznis, pre najavljenog dolaska na Brend konferenciju, Skot Bedberi govori o tajnama stvaranja i održavanja brenda.

• Vi ste novim viđenjem brenda „najki“ i „starbaksa“, redefinisali pojam „odnos sa potrošačem“. Šta je bilo najvažnije u kreiranju tih brendova?

– Potrebno je da često proveravate šta radi vaša konkurencija. Dobar marketinški stručnjak je uvek radoznao. On nikad ne prestaje da posmatra i da pita: „Zašto“? Dobri marketinški stručnjaci ne sede u svojim kancelarijama da bi čitali izveštaje po ceo dan. Oni izlaze u realan svet i upijaju život u svom haosu i lepoti. Potrošači ne rade uvek ono što kažu. Može se dogoditi da vas odgovorom na postavljeno pitanje potrošač dovede u zabludu. Zato je ponekad najbolje pridružiti se potrošačima.

Opširnije u štampanom izdanju 

 

Podelite ovaj tekst: