Skup Medis Pharme ”Budućnost estetske medicine”

Samo kvalitetni proizvodi zasnovani na naučno dokazanoj medicini mogu biti izuzetno dobri. Za mladalački izgled kod lekara, sve ostalo je rizik za zdravlje.

Tatjana Pavičić predstavila najnovija dostignuća u estetskoj medicini

Dermatolozi i estetski hirurzi Srbije, kojima je očuvanje mladalačkog i prirodnog izgleda imperativ, sastali su se na skupu „Budućnost estetske medicine”, u Beogradu, u organizaciji farmaceutske kompanije Medis Pharma Beograd. Medis Pharma je zastupnik estetskih medicinskih proizvoda nemačke kompanije Merz.

Predstavljena su najnovija dostignuća medicine, koja koriste pristup manje invazivnih metoda, u estetskoj medicini uz konkretno korišćenja kvalitetnih Merzovih proizvoda. Proizvodi ove kompanije imaju izuzetan renome među stručnjacima i njihov efekat je dokazan mnogobrojnim naučno-medicinskim studijama.

Najnovija dostignuća u estetskoj medicini predstavila je dr Tatjana Pavičić, sertifikovani dermatolog specijalizovan za kozmetičku hirurgiju i estetsku dermatologiju u Minhenu.

Dr Pavičić je poznata kao međunarodni predavač i trener u oblasti napredne kozmetičke dermatologije i hirurgije i član mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih dermatoloških i kozmetičkih asocijacija.

Elina Marković Martać, direktor Medis Pharma, naglasila je važnost susreta domaćih eksperata sa vrhunskim svetskim stručnjacima iz oblasti dermatologije i estetske medicine da se bi se razmenila iskustva i saznanja.

„Ovakvi skupovi imaju veliku vrednost za lekare u Srbiji, ali i za dalji razvoj estetske medicine u našoj zemlji, koja uspešno prati korak sa svetom. Medis je generalni partner Merza u oblasti estetske medicine za region i zajedno kroz edukaciju aktivno rade na unapređenju ove oblasti”, rekla je Marković Martać. Podaci pokazuju da su najpopularnije estetske nehirurške intervencije u Srbiji prošle godine bile uklanjanje masnog tkiva (korekcija oblika tela aparatima), dermalni fileri, rekonstrukcija vlasišta i tretman botulinskim toksinom. Stručnjaci tvrde da neprestano raste upotreba botulinskih toksina i upotreba tretmana takozvanim dermalnim filerima.

Procenjuje se da su 70 odsto pacijenata svih estetskih zahvata u Srbiji žene. Pacijenti traže manju vidljivost promena, pa je očigledno prošlo vreme nesrazmerno velikih usana i grudi.

”Ali ako pogledam pacijente u Minhenu, koji dolaze sa Balkana, onda su žene sa Balkana puno zainteresovanije kako izgledaju i mnogo otvorenije za estetske proizvode, nego žene iz Nemačke ili Francuske. One se i ranije podvrgavaju estetskim procedurama. Taj trend se vidi u celoj istočnoj Evropi, mada još ne tako izraženo i često kao u Aziji”, rekla je dr Tatjana Pavičić, vodeći evropski stručnjak za estetsku dermatologiju.

Ona je istakla da uprkos tome što je većini ljudi izuzetno stalo do toga da zadrže mladalački izgled, prekasno počinju da brinu o sebi i javljaju se lekaru tek kada su znaci starenja i bore jako izraženi, što je ogromna greška. Prema načelima savremene medicine treba izbegavati velike i skupe estetske intervencije i umesto toga, kroz česte, male tretmane raditi na očuvanju kože i unapređenju njenog zdravlja na duge staze.

Fokus je na očuvanju zdravlja kože, ali i korišćenju metoda koje su se u praksi pokazale kao efikasne i pouzdane.

Iskusni doktori i dobri proizvodi

Stručnjaci su jednoglasni oko toga da je najvažniji savet, koji mogu pacijenti da dobiju, da se kod bilo kakvih zahvata oslone na modernu medicinu: obučene lekare i korišćenje procedura i preparata koji se temelje na ozbiljnim naučnim istraživanjima. Sve ostalo znači ozbiljan rizik po zdravlje.

”Nikada nisam i neću da koristim u praksi proizvod za koji nema naučnih studija, koje pokazuju kakvi su njegovo dejstvo i efikasnost bez obzira na to da li je jeftin ili je neko rekao da je dobar. Na univerzitetu i u praksi 11 godina radimo puno kliničkih studija. Estetika mora biti zasnovana na naučno dokazanoj medicini. Zbog toga upotrebljavam Merzove proizvode još od 2006. godine (Belotero Balance, Soft & Bocouture), od 2008. Intense, od 2009. Radiesse, od 2014. Ultherapy a Cellfinu od januara 2017. Često putujem po svetu, ali nikada nisam čula da je neko od pacijenata imao inflamatorne reakcije na Belotero. A to nije uvek slučaj sa svim preparatima, posebno sa hijaluronskim proizvodima. Zato je kvalitet na prvom mestu”, rekla je dr Pavičić.

Govoreći o novim profesionalnim trendovima, naveden je porast popularnosti korišćenja preparata, koji se ubrizgavaju u kožu u kombinaciji sa električnim uređajima, a sada lekari koriste širi pristup: u fokusu više nije samo lice, već se u celini posmatra i tretira sa vratom, dekolteom, rukama i generalno u kombinaciji sa tretmanima tela.

Lepota jeste izazov, imperativ i večita inspiracija doktorima i farmaceutima, zaključili su stručnjaci, učesnici Medisovog skupa.

Podelite ovaj tekst: