Словеначки модел примењив у Србији

Из искуства словеначке стране наши привредници имају шта да науче. Развојни центар „Срце Словеније“ постоји и ради већ 15 година а до сада су реализовали 23 пројекта са партнерима из 33 земље

slovenacki-model-300x172Када се једна земља приближава Европској унији и дође до отварања поглавља, као што је то случај са Србијом, онда су и средства из фондова ЕУ знатно ближа. Нажалост, за многе земље које су биле у фази прикључења, као што смо ми сада, доста новца прошло је „кроз прсте“, а нису успеле да упакују своје пројекте у захтеве администрације из Брисела. Србија сада има прилику да учи на туђим грешкама или успесима. Зато је драгоцен сваки семинар или радионица на којој се говори о томе како су садашње чланице ЕУ грешиле или успевале. Овај вид помоћи је добар али често није довољан. Регионална развојна агенција Бачка и Развојни центар „Срце Словеније“ из Литије, те Локална акциона група ЛАГ из истог места, отишли су корак даље и договорили конкретну сарадњу. Почели су рад на оперативном програму. Они ће заједно радити на развојним пројектима везаним за предузетништво, развој села и заштиту животне средине.

Из искуства словеначке стране наши привредници имају шта да науче. “Срце“ постоји и ради већ 15 година а до сада су реализовали 23 пројекта са партнерима из 33 земље. Литије су у самом центру Словеније па отуда и име „Срце“. Додамо ли томе податак да нам на располагању стоји 200 милиона евра из ИПАРД програма а до 2020, јасно је да нам је сваки податак око конкурса добродошао.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ТРАНЗИЦИЈА: Дух капитализма
  • Економетар и Магазин Бизнис обележили деценију излажења
  • Колико је развијен сектор МСП у земљама бивше СФРЈ
  • Милош Шварц, консултант Адижес центра
  • У посети предузећу Агроуник у Шимановцима код Београда
  • Панел дискусија „Српска економија од 2006. до 2016.“
  • Влада Србије прогласила „Годину предузетништва“
  • Следећи број Економетра излази 5. априла 2016.
Podelite ovaj tekst: