„SLOVO“: Od slovolivnice do kuće kreativnog dizajna

„Slovo“ radi projektovanje, proizvodnju i montažu elemenata vizuelnih komunikacija u enterijeru i eksterijeru poslovnih i stambenih objekata. Saradnja u arhitekturi donela je dizajnerska rešenja iz domena primenjene umetnosti. Investirano je u opremu za digitalnu štampu, asersku i CNC gravuru i ostvarena je saradnja sa arhitektama i dizajnerima iz ovih oblasti

„SLOVO“: Od slovolivnice do kuće kreativnog dizajna

Preduzeće „Slovo“ iz Beograda ima bogatu istoriju – osnovano je davne 1831. godine kao slovolivnica u okviru prve državne štamparije i dugo je bilo jedina firma koja se bavila ovom delatnošću u našoj zemlji. Ipak, vreme i pojava novih, savremenih tehnologija doveli su do gašenja ovog proizvodnog programa i transformacije slovolivnice u livnicu legura za meko lemljenje, a početkom 2000. godine „Slovo“ je bilo najveći snabdevač Telekoma. Uvođenje optičkih kablova dovelo je, nažalost, još jednom do promene osnovne delatnosti.

– Samo dvadeset odsto nekadašnjeg proizvodnog programa našeg preduzeća danas ima svoju tržišnu tražnju. To su industrijski markirači za obeležavanje na svim vrstama podloga. Sve ostalo su novouvedene tehnologije i novi proizvodi za nova tržišta – kaže u razgovoru za Ekonometar Gordana Đurđević, direktorka i suvlasnica preduzeća „Slovo“, koje je danas poznato kao „kuća kreativnog dizajna“.

Ona objašnjava da je uvedena tehnologija emajliranja i da je „Slovo“ najveći proizvođač emajliranih natpisa u regionu – reč je o tablama sa nazivima ulica i trgova, nazivima naseljenih mesta i kućnim brojevima, koje se izvoze i u zemlje u okruženju.

Firma poseduje sertifikate akreditovanog instituta za njihov dug vek trajanja u atmosferski zagađenoj sredini (trajnost više od 20 godina), a već četiri godine ima uveden i ISO standard 9001:2008, sertifikovan od strane Vojne kontrole kvaliteta.

– Poslednjih godina prepoznati smo kao kuća kreativnog dizajna u domenu arhitektonskog i promotivnog obeležavanja. Neka dizajnerska rešenja pripadaju domenu primenjene umetnosti. Radimo projekte, proizvodnju i montažu elemenata vizuelnih komunikacija u enterijeru i eksterijeru poslovnih i stambenih objekata. Investirali smo u opremu za digitalnu štampu, lasersku i CNC gravuru i ostvarili saradnju sa arhitektama i dizajnerima iz ovih oblasti –ističe naša sagovornica.

O kvalitetu proizvoda i usluga „Slova“ najbolje svedoče reference – ovo preduzeće radilo je kompletno obeležavanje naselja Belvil u Beogradu, sarađuje sa brojnim privatnim kompanijama poput SGS-a, Belmedika, PS Tech-a, NIS Gaspromnjefta, a na listi je i hotel Falkenštajner i poslovni centar Danube BC. Uspešno su realizovane ideje čuvenog arhitekte Borisa Podreke, kao i zanimljivi i složeni ornamenti enterijera.

Firma zapošljava 22 radnika i do sada niko nije dobio otkaz. Prema rečima Gordane Đurđević, ko se u „Slovu“ zaposlio uglavnom je odavde i otišao u penziju. Poslednjih deset godina „Slovo“ kontinuirano beleži dobit. Godine 2011. ostvaren je rast prihoda od skoro 30 odsto, ali prethodna godina nije bila tako uspešna. Analiza prvih šest meseci 2013. pokazuje da je poslovanje u plusu.

– Redovno posećujemo međunarodne sajmove u Frankfurtu, Minhenu, Istanbulu, a prošle godine smo bili izlagači na nacionalnom štandu na Sajmu tehnologija i inovacija u Hanoveru, u organizaciji SIEPE. Pobedili smo na tenderu i potpisali ugovor sa Ministarstvom ekonomije i privrednog razvoja za izradu oznaka kategorije ugostiteljskih objekata i marina. Posedujemo i ovlašćenje MUP-a za izradu pečata sa državnim grbom, što govori o pouzdanosti proizvodnog procesa i isporuke ovih delikatnih proizvoda, tako da su naši klijenti osim državnih institucija i brojne banke: Rajfajzen, Sosijete ženeral, Eurobanka EFG, Marfin, Komercijalna, Moskovska, Pireus, Prokredit, Privredna banka Beograd, Srpska banka, Narodna banka Srbije – kaže Gordana Đurđević.

Među glavnim problemima sa kojima se susreće u poslovanju, ona ističe dve vrste – hronične, koji se odnose na nelikvidno poslovno okruženje i konstantne poteškoće sa naplatom potraživanja, i akutne – ograničenu ponudu adekvatnih i kvalitetnih sirovina i poluproizvoda koji stižu od dobavljača. Upravo nedostatak ovih specifičnih materijala koje „Slovo“ koristi u svom radu ugrozio je dva potencijalna izvozna posla, za Nemačku i Rusiju.

Ipak, Gordana ne odustaje od velikih ambicija i poslovnih planova za budućnost, a kolegama i potencijalnim privrednicima poručuje da uvek moraju biti spremni da odgovore na izazove i da energično i fleksibilno reaguju na ekonomske i tehnološke promene.

– Neophodna je diversifikacija proizvodnog programa i uvođenje inovacija, uz tehnološko unapređivanje proizvodnih procesa. To su principi na kojima bi trebalo razvijati firmu – zaključuje Gordana Đurđević u razgovoru za Ekonometar.

Podelite ovaj tekst: