Srpska kompanija pravi najveću evropsku Kovid laboratoriju

Posle šest šlepera opreme, jutros je, uz pomoć Privredne komore Srbije, iz Beograda put Holandije, krenulo i 14 ekperata srpske kompanije Termovent koji će u toj evropskoj državi raditi na uspostavljanju najveće Kovid laboratorije u Evropi za izradu testova i potencijalnu proizvodnju vakcine.

„U otežanim uslovima transporta i poslovanja zbog pandemije, sa kakvim se nikada do sada nismo suočavali, uspeli smo da pošaljemo ljude u Holandiju zahvaljujući Privrednoj komori Srbije, koja nam je pomogla da savladamo komplikovane procedure i ispunimo sve zahteve – od obezbeđivanja potrebnih saglasnosti, ne samo u Holandiji već i u tranzitnim zemljama, do testiranja i pribavljanja drugih potvrda da bi naši stručnjaci otputovali i počeli da rade na ovom projektu“, izjavio je Dušan Perović, predsednik „Termoventa“, kompanije prepoznatljive u zemlji i svetu, između ostalog, po proizvodnji „čistih soba“ za zdravstvo i farmaceutsku industriju.

Zahvalni smo Privrednoj komori Srbije, naglašava Perović, na maksimalnom angažovanju zaposlenih u Beogradu i predstavništvima u inostranstvu, posebno u Briselu, koje je koordinisalo aktivnosti podrške, kako bi obezbedili prolazak kroz sve zemlje na ruti do Holandije – Mađarsku, Austriju i Nemačku.

Pomogle su nam, dodaje, i Amasada Srbije u Budimpešti – za tranzit kroz Mađarsku i Amasada Srbije u Hagu da dobijemo radne i boravišne dozvole u Holandiji.

U pismu zahvalnosti koju je, uoči polaska Termoventovih stručnjaka u Holandiju, uputio Marku Čadežu, predsedniku Privredne komore Srbije, uz čestitke na uspostavljanju sistema podrške privredi, uspešnijem od svih dosadašnjih, Dušan Perović između ostalog napominje da se biznisom bavi više od trideset godina, ali da organizovanost PKS, posvećenost zaposlenih, i u vreme državnih praznika i van radnog vremena, ljubaznost i najiskreniju želju da pomognu privredi u rešavanju problema i zahteva, nije do sada sretao i da su vredni svake pohvale.

Kovid laboratorija u Holandiji trebalo bi da počne da radi u julu. Prva faza projekta odnosi se na formiranje laboratorije za testiranje na Kovid 19, a druga, koju je Termovent već ugovorio, podrazumeva izradu prostora za proizvodnju vakcina.

„Projekat od nacionalnog značaja u Holandiji, realizujemo, u saradnji sa dugogodišnjim kupcem, kompanijom Poonawall, za koju proizvodimo i montiramo opremu i obezbeđujemo zahtevane tehnološke uslove za proizvodnju vakcina i ostalih preparata iz te grupe, uključujući i izuzetno visoke klase zaštite, kako ljudi tako i životne sredine“, ističe Perović.

Termovent, koji je do sada isporučio opremu za najveću Kovid laboratoriju u šest šlepera svojih gotovih proizvoda, koordinisaće i rad svih stručnjaka na ovom poslu, među kojima su i montažeri iz Slovenije i drugih zemalja EU. Iz Srbije je otputovalo 14 eksperata, uglavnom mašinskih inženjera, specijalista za montažu Termoventove opreme. Oni će montirati opremu koja treba da obezbedi uslove za smeštaj tehnologije za Kovid laboratorije.

“Mi nismo firma koja proizvodi tehnološku opremu, laboratorije, opremu za testiranje, već firma koja obezbeđuje osnovne uslove, a to su temperatura, vlažnost, pritisak, bezbednosne kriterijume. Imamo sopstvenu proizvodnju upravo svih tih elemenata, kao i proizvodnju panela čistih soba. Formiramo sterilne prostore i kompletnu regulaciju u tim prostorima tako da se obezbedi kontrolisan pritisak, temperatura, vlažnost i svi ostali parametri, koji su bazni uslov za kvalitetno testiranje i za dobijanje kvalitetnog rezultata”, objašnjava predsednik Termoventa.

Podelite ovaj tekst: