Srpski brendovi drugi po popularnosti među uvoznim pivima na tržištu EU

Pivarska industrija u Evropi doživljava renesansu, a taj trend prati i porast proizvodnje ”zlatnog napitka” u Srbiji od 5,2 odsto u 2015. i 2016. godini u odnosu na 2014.

Srbija je prošle godine izvezla 1.265 hektolitara piva, od čega polovinu u BiH, zatim u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Grčku i Crnu Goru, prema podacima Udruženja pivara Srbije.

Pivo iz Srbije čini 13 odsto evropskog uvoza, zbog čega su na tržištu EU, od uvoznih piva izvan bloka, srpski brendovi drugi najpopularniji, iza meksičkih, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostata. 

Proizvodnja piva u Evropi ponovo je iznad 40 milijardi litara, prvi put nakon ekonomske krize, jer politike podrške omogućavaju pivarama da nastave da doprinose ukupnoj konkurentnosti i održivom rastu evropske ekonomije, navodi se u saopštenju Udruženja pivara Srbije. 

”Čak 2,3 miliona poslova stvorenih od piva u Evropi prema poslednjim merenjima, svedoče o tome kako pivo može stvoriti rast i prosperitet u Evropi u celini”, izjavio je Pavlos Fotijades, predsednik pivara Evrope na sedmom po redu događaju Pivo služi Evropi, koju organizuje Evropsko udruženje pivara.

Nemačka, Poljska, Španija i Velika Britanija najveći su proizvođači piva u EU, na izvoz otpada petina proizvodnje piva u Uniji, od kojeg jedna trećina napušta Evropu.

Prve tri zemlje za evropske pivare su SAD, Kina i Kanada, ali tokom poslednjih dvadeset godina, evropske pivare su proširile trgovinu pivom na 123 zemlje širom sveta. U 2016. posebno je značajan izvoz piva iz Belgije, Nemačke i Holandije. Učinak od proizvodnje piva u Evropi iznosi 50 milijardi evra godišnje, a više od 42 mlrd evra odlazi na poreske prihode za vlade.

Mali biznis oduvek je bio "veliki" u oblasti piva, pa se tako svake nedelje u Evropi otvori 20 mikro pivara. Širom Evrope sada postoji 8.500 pivara, a 1.000 od njih je pokrenuto samo u proteklih godinu dana.

Udruženje pivara Srbije je krovno udruženje proizvođača piva i slada, čije članice pokrivaju 98 odsto tržišta, i direktno i indirektno zapošljavaju 16.500 ljudi, doprinoseći budžetu Srbije sa više od 226 miliona evra, kroz izdvajanja za akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose.

Podelite ovaj tekst: