Srpski proizvođači visokokvalitetne hrane na prestižnom Sajmu hrane u Londonu

Devet srpskih proizvođača visokokvalitetne hrane izlagalo je na jednom od najznačajnijih sajmova u svetu – Speciality Food Fair u Londonu, od 1. do 3. septembra

Srpski visokokvalitetni proizvodi su sve poznatiji u svetu po kvalitetu

Domaće kompanije su po prvi put organizovano izlagale na ovom sajmu hrane u Velikoj Britaniji, pod zajedničkim brendom Serbia Does Speciality Food, a uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Britansko-srpske privredne komore, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Asocijacije za promociju srpske hrane.

„Velika Britanija je treće po veličini tržište prvoklasnih prehrambenih proizvoda u Evropskoj uniji, i peto po veličini u svetu, tako da je veoma važno što su srpska preduzeća uzela učešća na ovom sajmu hrane. Srpski visokokvalitetni proizvodi su sve poznatiji u svetu po svom kvalitetu i sve popularniji na izvoznim tržištima koja posebno cene prirodne i autentične ukuse“, rekla je Jadranka Dervišević Kitarić, izvršna direktorka Britansko-srpske privredne komore.

„Imali smo priliku da se iz prve ruke upoznamo s najboljim praksama i predstavimo naše proizvode  u sklopu srpskog paviljona. Još je značajnije što smo uspostavili kontakte sa nekim od najvećih maloprodajnih lanaca što će, nadamo se, dovesti do plasmana naših proizvoda u Velikoj Britaniji“, izjavila je Sandra Avramovski, osnivač i generalni direktor preduzeća „Cold Pressok“.

„Međunarodni sajmovi su i dalje od velikog značaja za promociju i plasman srpskih visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda. Upravo zato smo u toku protekle dve i po godine ulagali napore da stvorimo sve neophodne preduslove za dugoročan rast domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane, uz povećanje njihovog kapaciteta za izvoz,“ rekao je Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Kompanije koje su izlagale na sajmu su Flora – Ivanjica; Happy Honey – Beograd; Stanišić Bio – Novi Sad; Food Concept – Svilajnac; Cold Pressok – Beograd; Natura Gusto – Paraćin; Bee&Well – Beograd; House of Food – Beograd i JS&O – Novo Miloševo.

Mnoge od ovih kompanija će biti među 100 izlagača, proizvođača visokokvalitetne hrane iz Srbije i regiona, na predstojećem sajmu hrane Belgrade Food Show, koji se po drugi put održava od 10. do 11. oktobra 2019. godine u Belexpocentru.

Podelite ovaj tekst: