Šta nam je doneo Zakon o agencijskom zapošljavanju

Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počela je 1. marta ove godine, a samo dve nedelje kasnije je proglašeno vanredno stanje usled pandemije.

Piše: Jelena Mihić Munjić

Zato ovaj zakon možda i nije dobio dovoljnu medijsku pažnju, iako je vrlo značajan za oblast zapošljavanja. Naime, Zakon o agencijskom zapošljavanju uređuje poslovanje agencija za privremeno zapošljavanje i utvrđuje jednaka prava koja proističu iz radnog odnosa za direktno zaposlene kod poslodavca korisnika i ustupljene zaposlene. Agencije mogu biti organizovane u obliku privrednih društava ili preduzetničkih radnji, i imaju za cilj ustupanje zaposlenih radnika poslodavcu korisniku.

Ustupljeni zaposleni je onaj zaposleni koji ima zaključen ugovor o radu sa agencijom za privremeno zapošljavanje, a radi u prostorijama poslodavca korisnika i za potrebe poslodavca korisnika. Zakonom o agencijskom zapošljavanju definisano je da za rad zaposlenog odgovornost snose agencija kao direktni poslodavac, kao i poslodavac korisnik.

Zahtev za izdavanje i produženje dozvole za rad agencija podnosi Ministarstvu za rad, a dozvola za rad se obnavlja na svakih pet godina.

Zakon o agencijskom zapošljavanju propisuje jednaka osnovna prava za ustupljene zaposlene i zaposlene neposredno kod poslodavca korisnika. Osnovna prava iz radnog odnosa se odnose na trajanje i raspored radnog vremena, prekovremeni rad, noćni rad, odmor u toku rada, dnevni, nedeljni odmor i godišnji odmor, odsustvo uz naknadu zarade u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, odnosno pravilnikom o radu koji se primenjuje kod poslodavca korisnika, elemente za obračun i isplatu zarade, naknade zarade i naknade troškova u vezi sa radom, bezbednost i zdravlje na radu, zaštitu trudnica i majki dojilja, zaštitu omladine i zabranu diskriminacije po svim osnovima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISTRAŽIVANJE POTVRDILO DA JE LIDL POSTAO PRVI IZBOR ZA VELIKI BROJ POTROŠAČA: Srbija se izjasnila – ”DA” za Lidlove proizvode
  • VLADA I PKS OTVARAJU ZAJEDNIČKU KANCELARIJU U JERUSALIMU: Čadež u Izraelu: Jača saradnja sa rastućom digitalnom zajednicom
  • DIGITALNI VODIČ: Pandemijsko zumiranje
  • PRIMENA SAVREMENIH TEHNOLOŠKIH PROCESA U RAFINERIJI NAFTE PANČEVO: Efikasnija prerada nafte zahvaljujući digitalizaciji
  • AJA JUNG, OSNIVAČ I DIREKTOR BEOGRADSKOG FESTIVALA IGRE: Počeo je drugi čin
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2020.
Podelite ovaj tekst: