Štada grupa ulaže 660 miliona dolara u Takedin OTC portfolio u Rusiji

STADA Arzneimittel AG, zajedno sa svojim zavisnim društvima unutar Grupe, postigla je dogovor o akviziciji portfolija odabranih proizvoda od kompanije Takeda Pharmaceutical Limited, u vrednosti od 660 miliona dolara. Portfolio od oko 20 odabranih OTC proizvoda (proizvodi koji se izdaju bez recepta) i farmaceutskih proizvoda koji se izdaju na recept, na tržištima Rusije, Gruzije, Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana i Uzbekistana, biće predat kompaniji Štada u okviru koje posluje i srpski Hemofarm

Sediste Stada

Portfolio uključuje OTC vitamine i dodatke ishrani, kao i odabrane proizvode za terapiju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, opšte medicine i respiratornih bolesti. U transakciju su uključeni i Cardiomagnyl, vodeći proizvod na ruskom tržištu za prevenciju zgrušavanja krvi, kao i noviji, patentom zaštićen proizvod Nesina, za lečenje dijabetesa tipa II, i Edarbi, blokator receptora angiotezina II za kontrolu krvnog pritiska.

Novom akvizicijom Štada upotpunjuje svoj postojeći portfolio u Rusiji koji uključuje lekove iz 16 od 20 terapeutskih grupa najprodavanijih proizvoda u apotekama. Transakcija će omogućiti Štadi da nastavi da širi svoje poslovanje u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u Rusiji i ZND-u. Nakon završetka transakcije predviđene za prvi kvartal 2020. očekuje se i transfer od oko pet stotina vrlo sposobnih zaposlenih iz Takedinog prodajnog i marketinškog tima. Osim toga, Takeda i Štada će zaključiti ugovore o proizvodnji i isporuci na osnovu kojih će Takeda nastaviti da Štadi isporučuje proizvode. Očekuje se da će se akvizicija finansirati novim dužničkim finansiranjem.

Peter Goldšmit, generalni direktor Štada grupe, istakao je da je ovo najveća Štadina akvizicija do sada. „Ovom akvizicijom pozicioniraćemo se kao ključni igrač na velikom i strukturno rastućem tržištu. Takođe, transakcija odražava Štadine ambicije za kontinuirano širenje poslovanja na međunarodnom nivou, kako organsko tako i kroz akvizicije, i postizanje značajnih poslovnih rezultata širom sveta. Brendirani proizvodi kompanije već su dobro zastupljeni u najpopularnijim kategorijama u apotekama na našim ključnim tržištima. Međutim, mi nastavljamo sa širenjem portfolija brendiranih generičkih lekova kako bismo ojačali svoju poziciju u strateškim nišama i razvili nove tržišne segmente”, zaključio je Goldšmit.

Savetnici kompanije Štada u ovoj transakciji uključivali su: Nomura (M&A – spajanje i akvizicija) i Kirkland & Ellis LLP (pravni segment).

Podelite ovaj tekst: