Stariji od 55 godina žrtve prevara na internetu

Rezultati istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International obuhvaćeni izveštajem pod nazivom „Stariji i mudriji? – pretnje sa kojima se suočavaju korisnici stariji od 55 godina“, ukazuju da se korisnici u ovoj starosnoj grupi često nebezbedno ponašaju kada su onlajn i da mogu biti žrtve prevare na internetu.

zrtve-internet-prevaraOvi rezultati su zabrinjavajući, buduću da istraživanje, kojim je obuhvaćeno 12.546 internet korisnika u svetu, ukazuje da su starije generacije veoma primamljiva meta za sajber kriminalce. Kada su na internetu, veliki broj korisnika starijih od 55 godina kupuje, vrši bankarske transakcije i komunicira sa prijateljima i porodicom.

Ni oni, ni njihovi podaci nisu adekvatno zaštićeni od sajber kriminalaca.

Velika je verovatnoća da će korisnici iz ove starosne grupe instalirati bezbednosno rešenje na svom računaru, ali je malo verovatno da će zaštititi mobilni uređaj ili promeniti svoje onlajn navike kako bi bili bezbedniji. Oni koriste napredna podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i pretraživačima manje nego druge starosne grupe. Samo 28 odsto starijih korisnika će iskoristiti dodatne sigurnosne funkcije na uređajima, u poređenju sa 42 odsto kod drugih starosnih grupa. Starije generacije u sve većoj meri koriste internet, što ih može dodatno izložiti riziku od sajber pretnji ako nastave da se ponašaju nebezbedno na internetu. Samo polovina korisnika starijih od 55 godina (49 odsto) brine o pretnjama kada kupuje nešto preko interneta, dok većina (86 odsto njih) misli da nisu mete sajber kriminalaca.

Malo manje od polovine starijih korisnika (40 odsto) izložili su se riziku, jer su podelili finansijske detalje u javnom domenu (u poređenju sa 15 odsto u ostalim starosnim grupama).

Podelite ovaj tekst: