Štete od poplava u Dimitrovgradu nadoknadiće „Dunav osiguranje“

U opštini  Dimitrovgrad, koja je  sva svoja domaćinstava osigurala od vremenskih nepogoda kod „Dunav osiguranja“, počela je isplata šteta svima koji su pogođeni januarskim poplavama.

Stanković i Dimitrov obišli poplavljenu kuću porodice Georgijev

Po rečima predsednika Opštine Vladice Dimitrova, Dimitrovgrad je verovatno jedina opština u Srbiji koja sva domaćinstva na svojoj teritoriji osigurava od požara, poplava, provalnih krađa i drugih neželjenih situacija.

„Petnaestak godina svake godine osiguravamo kod  ‘Dunava’ sva domaćinstva, a kuriozitet je da smo pre pet godina toj polisi koju plaćamo za gotovo 4.000 domaćinstava dodali i osiguranje od poplava, iako Dimitrovgrad generalno nije plavno područje. Sada, kada je nažalost došlo do poplave, ova saradnja sa ‘Dunav osiguranjem’ nama izuzetno mnogo znači, naravno i meštanima, koji su već počeli da dobijaju novac. Ekipe ‘Dunav osiguranja’ na terenu su procenjivale štetu, što pomaže i nama iz lokalne samouprave prilikom procene štete. Što je još važnije, najveći deo štete pokriće  ‘Dunav osiguranje’, dok će Opština pomoći onima što su pretrpeli najveću štetu od poplava. Nisu velika sredstva koja Opština izdvaja za osiguranje, ali kada se desi ovakva situacija, ne samo  Dimitrovgrad već i  druge male opštine nemaju dovoljno sredstava da pomognu svim domaćinstvima“, pojasnio je Vladica Dimitrov.

Marija Stanković, direktorka Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Pirot, koja pokriva ceo Pirotski okrug, kazala je da je počela isplata šteta poplavljenim domaćinstvima, a procena šteta je pri samom kraju i vrlo brzo će biti završena.

„Procenu smo počeli da radimo neposredno nakon povlačenja vode, kako se gde povlačila voda na terenu, tako su naše ekipe vršile procenu. Procena štete na više od 150 domaćinstava privodi se kraju, dok je naporedo počela isplata odšteta“, kazala je Stankovićeva.

Proceduru osiguranja i uplatu premija na sebe je u potpunosti preuzela lokalna samouprava, dok su građani sami prijavljivali oštećene objekte, pojašnjava Stanković i dodaje da je opština Dimitrovgrad verovatno jedina u zemlji koja je osigurala sva domaćinstva na svojoj teritoriji od nepogoda.

„Za sve opštine i gradove koji žele da na ovaj način obezbede domaćinstva, procedura je jednostavna. Najpre, lokalna samouprava koja je zainteresovana za osiguranje imovine stanovnika na području opštine treba da predvidi u budžetu sredstva za tu namenu, zatim da odluče od kojih rizika žele da zaštite svoje građane i na koje sume. Opština Dimitrovgrad je bila vrlo maštovita i u predmet osiguranja, osim građevinskih objekata, uvrstila i lične stvari članova domaćinstava, namirnice, aparate, uređaje, čak i zalihe hrane za stoku. Ovom polisom opština Dimitrovgrad zaštitila je svoje građane od požara, rizika od izliva vode iz instalacija, rizika od poplave i rizika od razbojničke krađe i razbojništva“, rekla je Stankovićeva.

Polisa kuću čuva

Meštanin dimitrovgradskog sela Lukavica Milisav Nikolov kaže da u Lukavici živi 35 godina i da ne pamti ovakvu bujicu i poplavu.

Milisav Nikolov

„Prošlog ponedeljka desila se neverovatna poplava, saniramo štetu i dalje. U podrumu je sve uništeno, zimnice, zamrzivač, luk, pasulj, krompir, sve što je bilo, sve je upropašćeno. Odmah nakon što je prošao najveći poplavni talas, rečeno mi je da se javim ‘Dunav osiguranju’. Čim sam prijavio štetu, odmah su došli procenitelji, sve su popisali i danas, nema ni nedelju dana otkako su završili procenu, pare su mi legle na račun. Svaka čast i sve pohvale za ‘Dunav osiguranje’“, kazao je Nikolov.

Nenad Georgijev iz dimitrovgradskog naselja Beleš kaže da mu je podrum porodične kuće poplavljen, iako mu se kuća nalazi 200 metara od Nišave.

„Uništeno je sve što je bilo u podrumu površine oko 100 kvadrata. Voda je došla do visine oko 1,2 metra. U podrumu se nalazila oprema za parno grejanje, zimnica za naše potrebe, alat, ambalaža za zimnicu, sve je to poplavljeno“, kaže Georgijev.

Kompanija „Dunav osiguranje“ omogućila je i svim fizičkih licima da osiguraju svoja domaćinstva od velikog broja rizika, i to pomoću paketa „čuvar kuće“.

Đorđe Stojanović, meštanin poplavljenog naselja Rogoz u Pirotu, kaže da ima iskustvo i s „Dunavom“ i s poplavama te poručuje svima da od vode nema spasa i da je osiguranje jedino rešenje da se nadoknadi šteta od poplava.

„Ja sam to shvatio na vreme. Osiguranik sam Kompanije  ‘Dunav’ više od 30 godina.  Savetujem svim građanima da ne čekaju samo pomoć u takvim situacijama, već da se osiguraju kod ‘Dunava’ kako bi što lakše prebrodili takve situacije. S jednim komšijom uspeo sam da odbranim kuću od ove poplave, ali mnoge komšije to nisu. Moja poruka svima je da polisa čuva kuću. Naročito kada je reč o vodi i poplavama, od toga spasa nema“, poručuje Stojanović, vojni penzioner koji se, kako kaže, tokom svoje karijere mnogo puta susreo i s požarima, poplavama i drugim nepogodama.

Direktorka Glavne filijale Pirot Marija Stanković kaže da je Kompanija „Dunav osiguranje“ omogućila svim fizičkih licima da osiguraju svoja domaćinstva od velikog broja rizika, i to pomoću paketa „čuvar kuće“.

„Radi se o izuzetno dobro prihvaćenoj vrsti osiguranja, jer se kroz ovaj paket za vrlo prihvatljiv iznos obezbeđuje široko pokriće. Tako se domaćinstvo, primera radi stambeni objekat površine pedesetak kvadrata, u proseku može osigurati uz plaćanje svega 300 do 400 dinara mesečne premije. Veliki broj rizika obuhvaćen je ovim paketom, pored osnovnih rizika poput udara groma, požara, oluje i grada, mogu se obuhvatiti i rizici od poplave, zemljotresa, klizanja tla, zatim rizici iznenađenja poput pada drveta na objekat, naslage snega i slično“, zaključuje direktorka Stanković.

Podelite ovaj tekst: