Švajcarska MET Grupa i NIS grade vetropark kod Plandišta

Kompanija MET Renewables i NIS započeli zajednički rad na projektu vetroparka u Srbiji nakon što je MET otkupio od trećih lica udeo od 50 odsto u tom projektu

Ovo će biti prvi vetropark za oba partnera, kao i prva investicija u obnovlјivu energiju švajcarske MET Grupe izvan Evropske unije. Vetroelektrana instalisane snage 102 MW će se sastojati od 34 vetroturbine, a biće izgrađena u opštini Plandište u Srbiji.

MET Renewables AG (u 100 odsto vlasništvu MET Grupe iz Švajcarske) je zvanično registrovan kao akcionar u projektu 19. marta 2019. Vetropark Plandište će funkcionisati kao zajednički projekat, pri čemu će svaka kompanija imati udeo od 50 odsto u kompaniji pod nazivom NIS-MET Energowind.

Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava. Izgradnja vetroparka Plandište će početi tokom 2019. godine, tako da se očekuje da će 2021. godine vetropark biti potpuno operativan.

Generalni direktor MET Grupe Bendžamin Lakatos (Benjamin Lakatos) je izjavio:

„Uzbuđen sam zbog naše saradnje sa kompanijom NIS i ubeđen da će naši zaposleni uspešno realizovati projekat. Kao evropska energetska kompanija, MET se fokusira na izgradnju raznovrsnog portfolija u oblasti energetike, u kom obnovlјivi izvori energije igraju klјučnu ulogu. Ovo zajedničko ulaganje je takođe i odličan temelј na kom MET može da gradi značajnije prisustvo na srpskom tržištu električne energije“.

Izgradnja vetroparka Plandište ojačava strategiju MET Grupe u oblasti obnovlјive energije. Cilј kompanije je da kreira portfolio proizvodnje obnovlјive energije od nekoliko stotina megavata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji će uklјučivati i projekte solarne energije i energije vetra.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Realizacija velikih projekata u oblasti energetike jedan je od osnovnih cilјeva Strategije razvoja NIS do 2025. godine. Završetak ovih projekata, među kojima izgradnja vetroparka Plandište ima značajnu ulogu, doprineće da NIS i partneri postanu važan akter na srpskom tržištu električne energije. Istovremeno, dobijanjem električne energije iz obnovlјivih izvora doprinosimo da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u ovoj oblasti i unapređujemo ekološku sliku zemlјe. Veliko nam je zadovolјstvo što projekat realizujemo sa našim partnerima iz MET grupe i uvereni smo da će naš zajednički projekat doneti nove vrednosti našim akcionarima”.

Podelite ovaj tekst: