Svetlana Šupe: Jedan na jedan sa potrošačem


Uspehom se smatra kada sa što manje sredstava reklama postigne maksimum. Klijent ne treba da potroši ni manje ni više, nego onoliko koliko je dovoljno za najbolji efekat

 

U žiriju Kanskog festivala, ali u oblasti oglašavanja, koji se održava od 18. do 24. juna, između ostalih sedeće i Svetlana Šupe, direktorka agencije ZenithOptimedia u Rusiji. Ona će ujedno biti prva Srpkinja koja će učestvovati u izboru najbolje reklame na svetu, ali i prva predstavnica ove bivše sovjetske zemlje u Kanu. To što je Asocijacija reklamnih agencija Rusije baš njoj dodelila to značajno mesto, ona ne pripisuje toliko svom uspehu, koliko uspehu agencije ZenithOptimedia u Rusiji.

– Na listi najboljih ispred nas se nalaze neke agencije, ali ono što nama svi priznaju jeste da imamo najbolju metodologiju. Svi oni koji misle da je jako zabavno baviti se oglašavanjem i reklamiranjem, ne bi trebalo da zaborave da ih tu čeka i gomila brojki i obračuna. U ovom poslu se prodaju sekunde i one su, zapravo, dragocene. U našoj agenciji, kad klijent da novac, on mora tačno da zna šta on za tu sumu dobija. Metodologija Return On Investment se u agenciji koristi još od 2001. godine. Investira se u potpuno nove softverske alate za oglašivačke kampanje. Neki od njih služe praćenju ponašanja publike, neki raspodeli budžeta, a treću kategoriju čine alati za predviđanje – objasnila je Svetlana i dodala da je i jedno od pravila u agenciji da klijent ne potroši ni manje ni više, nego onoliko koliko je dovoljno za najbolji efekat.

Kada se proceni da reklama više neće imati isti efekat kao prvi put, klijentu se kaže „dosta” i upravo je to jedan od razloga, kaže Svetlana, za to što im klijenti ukazuju poverenje. Međutim, ponekad se dešava u praksi da agencije svoje interese stavljaju u prvi plan. Na razvijenim tržištima situacija je obrnuta, ali prema Svetlaninom objašnjenju, ZenithOptimedia radi po istim principima i u Francuskoj i u Rusiji i u Srbiji.

– Uspehom se smatra kada se sa što manje sredstava postigne što bolji kvalitet. Takođe, mi se odgovorno ponašamo prema oglašivačkom budžetu. Poenta je u tome da se strogim preračunavanjem nađe optimalna tačka koja daje maksimum – kaže Svetlana.

Na pitanje da li njena agencija bira klijente sa kojima radi i na koji način i zbog čega može da se odbije saradnja sa nekom firmom, Svetlana objašnjava:

– Samo ukoliko iz bilo kog razloga postoji sukob interesa, koji je nemoguće prevazići, odbija se posao. To znači da ako već radite kampanju za Nestle ne smete da prihvatite posao koji nudi njihova konkurencija.

Klijenti kao što su L’Oreal, Nestle, Whirlpool, Maybelline New York, Garnier, British Airways, Puma i mnogi drugi, kaže Svetlana, već su prepoznali njihove prednosti. U reklamnom svetu se prepričava jedan decembarski dan 2005. godine, kada je, pre pauze za ručak, agencija ugovorila 440 miliona dolara novih poslova. U ovoj agenciji kažu da im je takav gotovo svaki dan. Po oceni vodećih magazina u sferi oglašavanja M&M Europe i Advertising Age, već drugu godinu zaredom ZenithOptimedia je proglašena za medijsku agenciju godine.

U okviru Publicis grupe u Srbiji i Crnoj Gori početkom godine je uspostavljena ova medijska agencija, pripajanjem agencije Zenith agenciji Optimedia, kao ogranak istoimenog svetskog lanca sa 170 kancelarija u 60 zemalja.

A. Nikolić
Priznanja

Grupacija Publicis, čiji je ZenithOptimedia deo, najveća je komunikacijska kuća u Evropi, a četvrta u svetu. U oblasti medija – konsaltinga i zakupa medija druga je na svetskom nivou. Prema “The Gunn Report za medije”, najprestižnije publikacije koja prati i ocenjuje kreativnost u advertajzingu, u 2005. godini ZenithOptimedia je proglašena za najkreativniju svetsku medijsku agenciju. Specijalizovana kompanija za ocenu kvaliteta medijskih agencija RECMA (Research Company specializing in Media Agencies) ocenila je da je ZenithOptimedia vodeća agencija u Evropi po kvalitetu metodologije i instrumenata koji se koriste u medija planiranj

 

U Srbiji TV reklamiranje najzastupljenije

Više od 50 odsto oglašivačkih budžeta u Srbiji troši se na zakup medija, od toga se 80 odsto emituje na televiziji. Primera radi, prošle godine je, po nekim izvorima, na TV oglašavanje u našoj zemlji ukupno potrošeno oko 60 miliona evra. Kod nas se još kao mera uspešnosti, uglavnom, sabiraju sekunde ili stupci u novinama. Svetlanin komentar na ovakvu situaciju jeste da je suština svega da se uložena sredstva vrate kroz povećanje prodaje i samo takva marketinška kampanja u kojoj agencija sa potrošačem razgovara „jedan na jedan” može se smatrati uspešnom. 

Internet sve popularniji

U ovoj agenciji predviđaju da će internet oglašavanje biti sve popularnije i da će preuzeti 6,5 odsto ukupnog oglašavanja do 2008. godine, naspram 4,5 odsto u 2005. godini. Potrošnja na internet oglašavanje rasti će brže od svetske ekonomije, procenjuju u agenciji ZenithOptimedia. Na oglašavanje je 2005. godine, recimo potrošeno 0,96 odsto bruto društvenog proizvoda, a očekuje se da se za nekoliko godina ovaj udeo popne na jedan procenat.

Podelite ovaj tekst: