SVETOSLAV ATANASOV: Svoju odgovornost dokazujemo konkretnim aktivnostima

Po svim ekonomskim pokazateljima, Coca-Cola HBC Srbija uspešno završava ovu, 2021. godinu.

Svetoslav Atanasov

Svetoslav Atanasov, generalni direktor
Coca-Cola HBC Srbija

Podaci iz APR-a za 2020. godinu kažu da je kompanija svoju dobit uvećala za čak 55,6%, odnosno na 5,7 milijardi dinara. Impresivni rezultati u turbulentnim vremenima ipak donose i pitanje: na koji način poslovanje ove kompanije utiče na privredni i društveni razvoj zajednice u kojoj se posluje? Za Magazin Biznis o tome govori Svetoslav Atanasov, generalni direktor CocaCola HBC Srbija.

• Prema poslednjoj Studiji društveno-ekonomskog uticaja, Coca-Cola Sistem kreira 291 milion evra dodate vrednosti privredi Srbije. Kako se taj ekonomski uticaj reflektuje na lokalne zajednice?

– Mislim da je najbolje da uticaj našeg poslovanja predstavimo na konkretnom slučaju. Od kako je fabrika vode Vlasinka deo Coca-Cola Sistema tj. od 2005. godine, izrasla je u impozantan poslovni subjekt koji čine četiri proizvodne linije, sa najsavremenijim sistemom za skladištenje. Šta to zapravo znači? Za lokalnu zajednicu, to znači da smo uložili 15,5 miliona evra i dodatnih 3,5 miliona evra u sve aspekte poslovanja – od proizvodnje, proširivanja kapaciteta, razvoja kadrova, infrastrukture, najmodernijeg skladištenog sistema, do marketinga i promocije ovog kraja kao izuzetne turističke destinacije. Zajedno sa kompanijom “Bambi” iz Požarevca, koja je deo našeg sistema od 2019. učestvujemo sa 0,6 odsto u BDP Srbije i dodatno dajemo snažan podstrek razvoju lokalne zajednice. Naše investicije omogućavaju značajno povećanje proizvodnih kapaciteta, zapošljavanje više ljudi, dalje proširenje izvoza, ali i nešto mnogo značajnije – utiču na poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva. U isto vreme, svaki naš poslovni potez rezultat je pažljivog promišljanja kako bi u potpunosti bio u skladu sa principima odgovornosti i održivosti.

Mi smo pokretači pozitivnih promena

– Naš zadatak je da budemo pokretači pozitivnih promena u skladu sa našom održivom politikom, ali i da naš biznis učinimo relevantnim za potrebe zajednice. Dijalog sa ključnim javnostima kao i podrška lokalnoj zajednici izuzetno su nam važni u definisanju strategije održivosti. I dalje ćemo razmatrati nove mogućnosti za rast i razvoj, u skladu sa našom strategijom da obezbedimo osveženje za svaku priliku, 24 sata, 7 dana u nedelji. Pokretaćemo važne teme, bićemo adekvatan sagovornik i partner u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja na neka od najvažnijih pitanja današnjice. Naš cilj je jasan: da izgradimo bolji svet za generacije koje dolaze. Spremni smo da naše iskustvo i ekspertizu stavimo u službu zajednice u kojoj živimo i radimo više od pola veka, kako bismo izgradili bolju budućnost za sve, ističe Svetoslav Atanasov.

• Na koji način dokazujete svoju društvenu odgovornost u zajednici u kojoj poslujete?

– Jedan od naših primarnih ciljeva u domenu društveno odgovornog poslovanja jeste očuvanje životne sredine i smanjenje našeg direktnog uticaja na istu. Veoma smo posvećeni cilju da do 2040. godine emisiju gasova sa efektom staklene bašte svedemo na nulu u celom lancu vrednosti. Baš zbog ovakve naše posvećenosti, ali i sprovedenih akcija u oblasti suočavanja sa posledicama klimatskih promena kao i zaštiti vodnih resursa, Coca-Cola HBC AG je ponovo ocenjena najvišim ocenama na globalnoj CDP listi održivosti.

Dodatno, istakao bih i da lokalno podržavamo projekte usmerene na podizanje svesti o značaju reciklaže, pa smo se tako priključili projektu „Reciklažom do vožnje“ u okviru kojeg su u Kragujevcu postavljene mašine za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže. Zajedno sa lokalnim samoupravama realizujemo projekte kojima osnažujemo male preduzetnike i kroz koje nesebično delimo ono u čemu smo najjači, a to je znanje i ekspertiza. Najnoviji takav projekat je i Vlasina-čista ljubav, u okviru kojeg smo za preko 20 ugostitelja organizovali besplatne radionice kojima smo želeli da pružimo širok spektar znanja, od upravljanja finansijama, brendiranja ili digitalnog marketinga, pa sve do lekcija iz gastronomije.

Svojom najvećom vrednošću u domenu društveno odgovornog rada smatramo upravo projekte i inicijative koji dugoročno donose opštu dobrobit i potvrđuju da zajednica i globalni brendovi, privreda i priroda mogu partnerski ići ruku pod ruku.

Podelite ovaj tekst: