Svetska banka pomaže Srbiji sa 100 miliona dolara da drži pod kontrolom pandemiju korona virusa

Do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju – dve na aerodromima i do 10 na graničnim prelazima – biće finansirane iz kredita Svetske banke od 100 miliona dolara, koji je danas odobren. Takođe, kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se podići sa 7000 na preko 9000 testova dnevno. Cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju KOVID-a 19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu a biće odabrano i do deset graničnih prelaza na kome će one biti postavljene.

Osim toga, izgradiće se i dve nove regionalne laboratorije – u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu – koje će dnevno moći da obrade po 1000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika. Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na KOVID 19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

“Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu KOVID-a 19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete“ kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. „Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu KOVID-a 19, uz bolje jedinice intenzivne nege i elektronski sistem praćenja testiranja na KOVID 19, omogućiće vladi Srbije da mere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu u borbi protiv ove bolesti.“

Zahvaljujući ovom projektu, poznatom kao Projekat hitnog odgovora na KOVID 19, Srbija će ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja. To će omogućiti da Srbija bude spremnija da proceni rizik, da može rano da otkrije i potvrdi oboljevanje i da ima blagovremene podatke za donošenje odluka, kako bi preduzela sve neophodne mere.

Svetska banka grupa (SBG), kao jedan od najvećih finansijera i izvora znanja za zemlje u razvoju, preduzima brojne, brze mere kako bi ovim zemljama pomogla da reaguju na pandemiju. SBG podržava zdravstvene mere, obezbeđenje neophodne opreme, a pomaže i da privatni sektor nastavi sa radom i da zadrži radnike. U narednih 15 meseci ova institucija će uložiti do 160 milijardi dolara u više od 100 zemalja sa ciljem da se zaštite siromašni i ugroženi, da se pomogne preduzećima i da se pospeši privredni rast. U taj iznos uključena su i nova sredstva Međunarodne organizacije za razvoj (IDA) od 50 milijardi dolara koja će se davati kao donacije i kao veoma povoljni krediti.

Podelite ovaj tekst: