Svetska banka: Srbija lider po reformama kojima je privukla investicije

Svetska banka je proglasila Srbiju najbolјom zemlјom u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi na osnovu kojih je postala privlačnija stranim investitorima. Na Forumu o konkurentnosti privlačenja investicija u Beču, 26. oktobra, u organizaciji Svetske banke priznanje su u ime Vlade Srbije primili Radoš Gazdić, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) i Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva privrede.

Radoš Gazdić i Milun Trivunac

Iz Svetske banke su pohvalili reformske poteze Srbije, ističući usvajanje Zakona o ulaganjima, a Srbija je označena kao zemlјa koja je bila naijinovativnija u ovom delu Evrope u privlačenju stranih investicija.

Radoš Gazdić je ocenio da je prošle godine RAS realizovao 22 investiciona ugovora, koji će u narednom periodu doneti oko 236 miliona evra investicija i otvoriti više od 16.000 radnih mesta, što je rekord u poslednjih deset godina.

„Samo u toku ove godine zabeleženo je oko 50 pisama o namerama za investiranje u Srbiji, što govori o povećanom interesovanju stranih investitora i bolјim uslovima za ulaganje u Srbiji“, rekao je Gazdić.

Trivunac je na Forumu istakao da je Srbija napredovala u mnogim konkurentskim oblastima, a prema analizi indeksa konkurentnosti, od 12 stubova, ostvarila najveći napredak u osam najvažnijih.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, Ministarstvu privrede će u fokusu biti mere za povećanje konkurentnosti, što će doprineti i povećanju stopa privrednog rasta.

Izdvojio je šest klјučnih mera – privlačenje strateških investicija, povećanje izvoza, brži rast start-ap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalnu specijalizaciju prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

“Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije”, rekao je Trivunac.

Podelite ovaj tekst: