Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća

Besplatni spirometrijski pregledi i saveti lekara

Beograd, 15.11.2016. – Povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) u zdravstvenim ustanovama i na javnim mestima širom zemlje ove nedelje biće organizovani besplatni spirometrijski pregledi, a građani će direktno od lekara moći da saznaju sve u vezi sa ovom bolešću. Svetski dan HOBP obeležava se sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

svetski-dan-hobpNa press konferenciji povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv ove bolesti rečeno je da se hronična opstruktivna bolest pluća odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva uzrokujući smanjeni protok vazduha što izaziva otežano disanje i druge simptome. Spirometrijski pregled smatra se jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove bolesti.

– Bolest se može sprečiti i lečiti, a  tok bolesti je progresivan i hroničan.  Javlja se kod odraslih i starijih osoba. Kašalj sa iskašljavanjem, otežano disanje i zamaranje pri fizičkom naporu, osećaj škripanja u grudima, najčešći su simptomi ove bolesti – rekla je dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Prof. dr sc. med. Ivan Kopitović, Načelnik Centra za patofiziologiju disanja sa medicinom sna, Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kaže da je HOBP masovna nezarazna bolest koja je u progresiji i kod nas i u svetu i da je povezana prvenstveno sa štetnom navikom pušenja.

– Ova bolest, nažalost, nije u fokusu javnosti, iako se smatra da čak 7-8% stanovništva u Srbiji ima HOBP, srećom u ranoj fazi. Bolest se ipak u praksi kasno detektuje, kada je plućna funkcija već značajno oštećena, jer se na nju nedovoljno misli na nivou primarne zdravstvene zaštite i u ordinacijama odabranih lekara. Mi pulmolozi akcenat stavljamo na skrining spirometriju pušača  i edukaciju zdravstvenih radnika o važnosti spirometrije – objasnio je profesor Kopitović.

Dugo vremena se smatralo da za ovu bolest nema leka i da HOBP lagano, ali sigurno napreduje do invaliditeta.

Međutim, novija istraživanja ukazuju da noviji medikamenti poboljšavaju plućnu funkciju, smanjuju komplikacije bolesti na drugim organima, kao i da omogućavaju duži i aktivniji život.

Prof. dr Branislava Milenković, načelnica Odeljenja za bronhijalnu astmu, HOBP i hroničnu respiracijsku infekciju i zamenik direktora Klinike za pulmologiju, Kliničkog centra Srbije napominje da je najvažnije da se bolest na vreme otkrije i rano započne lečenje.

– U Srbiji su registrovani savremeni lekovi za lečenje ove bolesti, ali da su bolesnicima u Srbiji ovi lekovi samo delimično na raspolaganju zbog visoke participacije. Od septembra ove godine su u Listu lekova koji se propisuju za lečenje HOBP uključena i dva nova leka i mi lekari smo kao struka vrlo zadovoljni jer možemo da predložimo pacijentu više mogućih terapijskih opcija – rekao je prof. dr Milenković.

Lista akcija besplatnog spirometrijskog testiranja:

– VMA Beograd, utorak, 15.11.2016, od 9 do 14 h
– Dom zdravlja Zemun (ul. Rada Končara 46), utorak, 15.11.2016, od 11.30 do 15.30 h
– Tržni centar Big, Novi Sad, sreda, 16.11.2016, od 15 h do 20 h
– Domu zdravlja Voždovac (Ustanička 16), sreda, 16.11.2016.god od 11.30 do 15.30 h
– Vojna bolnica Niš, sreda: 16.11.2016, 9-14 h
– Dom zdravlja Zvezdara (ul. Olge Jovanović 11), četvrtak, 17.11.2016, od 11.30 do 15.30 h
– Dom zdravlja Stari Grad (Simina 27), petak, 18.11.2016, od 11.30 do 15.30 h
– Tržni centar Ušće (Novi Beograd), subota, 19.11.2016, od 13 do 15 h
– Apoteka Sombor “Kod anđela” (Laze Kostića br.8) u Somboru, 25.11.2016.

Podelite ovaj tekst: