Telenor fondacija protiv digitalnog nasilja

Na konferenciji u Velikoj Plani predstavljeni rezultati projekta „Vršnjačkom edukacijom protiv digitalnog nasilja“, koji je realizovalo Udruženje građana „Svet reči“, uz podršku Telenor fondacije.

Edukativne radionice za decu, roditelje, nastavnike

U toku šest meseci, u 10 opština u Srbiji obučeno je 14 nastavnika i 36 vršnjačkih edukatora, koji su u svojim školama organizovali 120 radionica. Na njima je 3.250 tinejdžera, uzrasta od 12 do 19 godina, učilo kako da se bezbedno i odgovorno ponašaju na internetu.

„Naša deca odrastaju u digitalnom okruženju. To je svet koji daje neograničene mogućnosti za učenje, napredovanje i zabavu. Istovremeno, mladi moraju biti svesni i opasnosti sa kojima se mogu suočiti, a jedini način da ih zaštitimo nije izolacija, već edukacija“, rekla je Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije, i dodala: „Godinama unazad, Telenor fondacija radi sa velikim brojem partnera na edukaciji dece, njihovih roditelja i nastavnika. Ovim projektom uključili smo one koji su deci najbliži i kojima najviše veruju – njihovim vršnjacima.“

U kojoj meri su osnovci i srednjoškolci zaista čuli, naučili i preneli stečeno znanje posvedočili su i kratki filmovi koji su pristigli u okviru konkursa organizovanog nakon završenih edukativnih radionica. Radovi šalju poruku da nasilju nema mesta ni u stvarnom ni u digitalnom svetu.

Podelite ovaj tekst: