The Economist Svet u 2019 – Saradnja i dijalog za izazove koji dolaze

Sedmi put, u organizaciji kompanije “Color Media Communications”, održava se konferencija “The Economist: Svet u 2019.” u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a učesnici i ove godine razgovaraju o tome šta nas očekuje u 2019. godini, ali i godinama koje dolaze.

Zoran Đorđević

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, koja je napomenula da će sledeća godina biti puna izazova, ali da se moramo boriti saradnjom i dijalogom.

Država će nastojati da buduća zakonska rešenja u oblasti rada obuhvate sve oblike radnog angažovanja koje donosi digitalna transformacija, izjavio je na otvaranju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Đorđević je rekao da je brzi razvoj digitalnih tehnologija doneo drugačiji pristup radu, te da se sve više govori o fleskibilnom radu i fleksibilnim oblicima rada.

Za Srbiju će 2019. godina biti teška i sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ministar je poručio da Srbija u 2019.godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju.

Panel sa ambasadorima je moderirala Tanja Miščević

Srbija u budućnosti može da pruži najbolji ambijent za razvoj šampionskih kompanija u oblasti inovacija, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Popović je rekao da Srbija prati procese u Evropi i svoju razvojnu politiku usmerava u pravcu izgradnje pametne industrije koja će stvarati novu vrednost na globalnom tržištu.

Na otvaranju je govorila i Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji, koja je rekla da nemaju sva deca u Srbiji jednake šanse u životu i da 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, a dodatnih 30 odsto je u riziku da pređu granicu siromaštva. De Dominicis je navela da je Srbija modelirala dobra rešenja koja se mogu primeniti u drugim zemljama i UNICEF veruje da bi Srbija mogla da igra još važniju ulogu u regionu.

Konferenciju je otvorio ambasadorski panel pod nazivom “Der gleiche Himmel: Šta dalje sa Berlinskim procesom” u kojem su govorili: Nj.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Nj.E. Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Nj.E. Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Nj.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji i Nj.E. Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, a panel je moderirala Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Sa skupa u Narodnoj Skupštini

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celiini.

Kroz panele, prezentacije i studije slučaja istaknuti predstavnici poslovne, ekonomske, diplomatske i političke javnosti, obradiće teme i pokušati da odgovore na pitanja šta nas čeka u 2019. kada su u pitanju teme od značaja za političku i ekonomsku situaciju u Srbiji, regionu i svetu.

Podelite ovaj tekst: