Trag fondacija dodelila VIRTUS nagrade za filantropiju

Trag fondacija dodelila je 21. januara VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su tokom 2016. godine na najdelotvorniji, najdugoročniji i najefektniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg dobra i interesa.

Dobitnici VIRTUS nagrada za filantropiju

Dobitnicima su nagrade uručili Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji.

Zaposleni u Trag fondaciji

Dobitnik glavne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je kompanija Hemofarm. Za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje nagradu je dobio KPMG, a nagrada za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora dodeljena je Telekomu Srbija. Yumis iz Niša dobitnik je nagrade u kategoriji malo i srednje preduzeće, dok je nagradu za individualni doprinos filantropiji dobio Hido Muratović, dobrotvor iz Novog Pazara. Dobitnici specijalnih nagrada su Ljiljana Nedeljković, predsednica i osnivač Udruženja žena „Višnja“, Erste banka i kompanija Ringier Axel Springer.

VIRTUS nagrada je ustanovljena 2007. godine kao prva i najznačajnija nagrada za filantropiju u Srbiji. Nagrada se dodeljuje s ciljem da se prepoznaju i javno istaknu kompanije i pojedinačni darodavci koji na strateški način podržavaju razvoj zajednica i tako daju najbolji primer drugima. Kroz VIRTUS nagradu, Trag fondacija već deset godina promoviše filantropiju u našoj zemlji i podstiče veći broj kompanija i pojedinaca da se uključe u programe i inicijative za opšte dobro.

Konkurs za ovogodišnju VIRTUS nagradu je bio otvoren od 10. oktobra do 17. novembra 2016. godine. VIRTUS nagrada se dodeljuje u saradnji sa Evropskom unijom, Balkanskim fondom za demokratiju, Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), Fondacijom braće Rokfeler (RBF) i Fondacijom Č.S. Mot.

Detaljnije o nagrađenim inicijativama:

VIRTUS glavna nagrada za doprinos kompanije na nacionalnom nivou

Ronald Zeliger i Ana Brnabić: Hemofarm je dobio glavnu nagrada za doprinos kompanije na nacionalnom nivou

Hemofarm Vršac za kampanju „Najvažniji poziv u životu“, koju sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije. Cilj ove kampanje je da utiče na podizanje svesti građana o značaju doniranja i transplantacije organa, stvaranje pozitivnog odnosa prema donošenju novog zakona o transplantaciji i povećanje broja donora u Srbiji.

VIRTUS nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje

KPMG dobio je nagradu VIRTUS za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje

KPMG iz Beograda za donacije u novcu i volonterskom radu zaposlenih, akcije “Zelena četvorka”, uređenje Doma “Drinka Pavlović” i prikupljanje novogodišnjih paketića za decu iz Niša i Obrenovca. Svojim donacijama KPMG je pomogao BELhospice, KEC MNRO, Fondaciju Nataša Kovačević, kao i druga udruženja i talentovane pojedince.

VIRTUS nagrada za malo i srednje preduzeće

Yumis d.o.o. iz Niša za finansijsku podršku lokalnoj zajednici u iznosu od gotovo 900.000 dinara u prethodnih godinu dana. Ova podrška je upućena sportskim udruženjima za obnovu sportskih hala i nabavku sportske opreme, Univerzitetu u Nišu za podršku naučno – istraživačkim projektima, odredu izviđača i različitim kulturnim manifestacijama. Yumis je obezbedio donacije u robi Udruženju samohranih majki, NURDOR-u, domovima zdravlja, domovima za smeštaj starih lica i udruženjima osoba sa invaliditeom. Ovo preduzeće je bilo aktivno i na polju obrazovanja, kroz organizovanje programa stručne prakse iz oblasti prodaje, marketinga, finansija i zaštite životne za učenike srednjih škola i studente svih nivoa studija.

VIRTUS nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora

Telekomu Srbija uručena je nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora

Telekom Srbija ad za svoje jedanaestogodišnje partnerstvo sa Nacionalnom dečjom linijom NADEL 116111 – telefonskim besplatnim savetovalištem za svu decu u Srbiji u vidu finansijske podrške, donirajući servise, opremu, kao i besplatnu on-call tehničku podršku 24 sata dnevno.

VIRTUS nagrada za individualni doprinos filantropiji

Hido Muratović, dobrotvor iz Novog Pazara, poznatiji kao „čovek koji pronalazi zaboravljene duše“. Hido je nagrađen za pomoć u novcu, hrani, odeći i obući, lekovima, beloj tehnici kojima je podržao sedam porodica iz okoline Novog Pazara u prethodnoj godini. Hido se već više od trideset godina bavi humanitarnim radom i najponosniji je na činjenicu da je, tokom svog dugogodišnjeg filantropskog angažovanja i uz pomoć dobrih ljudi, uspeo da izgradi 30 kuća i da u bar još toliko dovede struju.

Specijalna nagrada za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice

Ljiljana Nedeljković, predsednica i osnivač Udruženja žena „Višnja“ u Grgurevcima, za doprinos razvoju svoje lokalne zajednice u vidu organizacije radnih akcija za uređenje sela, adaptacije vrtića, nabavke paketića za predškolsku decu, organizacije dečjih ekskurzija i kulturnog programa za meštane, kao i podsticanje ženskog aktivizma u svom selu.

Specijalna nagrada za najinovativniji projekat

Erste banka Novi Sad za pokretanje donatorske platforme Superste.net sa ciljem da se program donacija namenjen organizacijama i mladim pojedincima za inovativne ideje iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja modernizuje i učini transparentnijim. Nakon onlajn prijave, učesnici prolaze kroz radionice, vebinare, mentorske sesije, tokom kojih stiču razna praktična znanja i unapređuju projektne ideje. Pobednici se biraju kroz javno glasanje na platformi i društvenim mrežama, ali i odlukom žirija. Kroz faze programa Klub Superste i Centrifuga u prethodnoj godini podržana su 22 projekta u vrednosti od 7.2 miliona dinara.

Specijalna nagrada za iniciranje, podršku i promociju akcije „Srce za decu“

Ringier Axel Springer za iniciranje, podršku i promociju akcije „Srce za decu“u okviru koje su, kroz više humanitarnih akcija, obezbeđeni uslovi za bolji život preko 400 mališana. Tokom sprovođenja akcije, kompanija je svakodnevno informisala javnost o inicijativama koje mogu podržati i rezultatima kampanje čime je podstakla davanja za opšte dobro i unapredila poverenje i motivaciju građana da se u ovoj oblasti angažuju. Tokom tri godine od osnivanja Blic fondacije i pokretanja akcije, kompanija je prikupila više od 89 miliona dinara za filantropske inicijative a u prethodnom periodu se i posebno angažovala na rešavanju stambenih i egzistencijalnih pitanja za ugrožene porodice, opremanju porodilišta i renoviranju odeljenja bolnica u Srbiji.

Podelite ovaj tekst: