ТРАНЗИЦИЈА: Добронамерни купци

Можда ће се стални читаоци Економетра сетити да сам у априлу 2010. већ писао (противећи се), о једној од продаја „Телекома“. Тада сам погрешно прогнозирао да ће држава до краја те године сигурно продати „Телеком“, пошто јој је новац за затварање буџетских рупа био очајнички потребан.

ТРАНЗИЦИЈА: Добронамерни купци

Данијел Цвјетићанин

Своје предвиђање сам, између осталог, ослањао и на уверење да ће, баш те године, евроатлантски пријатељи извршити страховит притисак на српску владу да „Телеком“ брзо прода, пошто су на светским берзама цене акција телекомуникационих компанија, после двогодишњег (значајног) пада, биле прилично ниске.

Уверен сам да је на данашњу власт притисак још много јачи, пошто на берзама цене ове врсте акција показују тенденцију раста (види: http://www.boerse-frankfurt.de/en/equities/deutsche+telekom+ag+ag+DE0005557508), па не би било у реду да Влада Србије не препозна интересе својих евроатлантских партнера, те да их доведе у непријатну ситуацију да у будућности плате скупље оно што би сада могли да добију знатно јефтиније. Ваљда ће и добронамерни купци умети да испоштују добру вољу и посвећеност наших министара и лидера.

Уосталом, после национализације (и експропријације) „Мобтела“, који је, као делимично приватна компанија, трансформисан у државну (норвешку) корпорацију, наша је Влада стекла богато искуство, па сада на сав глас понавља како држава није добар менаџер и како у управе својих предузећа некритички трпа нестручне (политички подобне) кадрове. Али изгледа да норвешку државу (као ни владу) уопште не дотичу овакве оптужбе.

Пише: Данијел Цвјетићанин, Универзитет „Сингидунум“

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МИД ЕУРОПА ПАРТНЕРС ПОСТАЛА НОВИ ВЛАСНИК ИМЛЕКА, БАМБИЈА И КЊАЗА Још 100 милиона евра за унапређење брендова и регионално ширење
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • 59. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА Корак у будућност
  • КАКО ЈЕ ЗАКОНОМ РЕШЕНО ПОСЛОВАЊЕ ПОВЕЗАНИХ ЛИЦА (2) Позајмљивање између повезаних лица
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ, ОДГОВОРАН ЗА КОРПОРАТИВНО И ИНВЕСТИЦИОНО БАНКАРСТВО Повољно финансирање инвестиционих пројеката
  • БОРИС МАТИЈАШ, КОНСУЛТАНТ И ВЛАСНИК КОМПАНИЈЕ „АРХИПЕЛАГ“ ИЗ БАРСЕЛОНЕ Следи смена генерација у породичним фирмама
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (1) Маркетинг у рецесији
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2015.
Podelite ovaj tekst: