Trendovi internet trgovine u 2017.

On-line trgovina i ove godine beleži stabilan rast, pokazuje publikacija „KP Pregled“ koju izdaje portal KupujemProdajem.com

Naši sugrađani sve više trguju preko Interneta, pokazuju podaci portala KupujemProdajem. Ove godine posebno veliki rast zabeležile su pojedine kategorije, poput nameštaja i bicikala, dok podaci o trgovini grafičkim karticama dokazuju da nas nije zaobišao trend “kopanja” Bitcoina.

„KP Pregled 2017“ pokazuje da su naši sugrađani najviše trgovali mobilnim telefonima, kompjuterima i kompjuterskom opremom, kućnim aparatima, te auto delovima i auto opremom. U ukupnom broju prodatih stvari, trgovina preko KupujemProdajem ove godine porasla je za 10 odsto.

Pojedine kategorije beleže naročito zapažen rast. Tako je preko ovog portala tokom godine prodato gotovo 39 hiljada komada nameštaja, čak 35% više nego lani, što je sasvim izvesno posledica uticaja kompanije IKEA na domaće tržište. Značajno su porasle i kategorije odeća, uređenje kuće, bicikli, kao i bebi oprema i dečje stvari.

Posebno interesantno deluje podatak da je tokom prethodnih 12 meseci izuzetno porasla trgovina skupim grafičkim karticama, sa oko 500 hiljada evra koliko je prosek prometa za 2015. i 2016, na čak oko 1,2 miliona evra koliko iznosi promet preko KupujemProdajem ove godine. Nema nikakve sumnje da je ovaj dramatični rast uzrokovan masovnim “kopanjem” Bitcoina i drugih kriptovaluta u Srbiji, budući da su upravo procesori moćnih grafičkih kartica glavni alat za ovaj sve popularniji “posao”.

Publikacija oktriva i da je preko KupujemProdajem tokom godine vlasništvo promenilo gotovo 11 hiljada traktora i priključnih mašina, oko 18.000 hiljada Huawei telefona, 5.400 veš mašina, 4.000 kolica za bebe, ali i 183 firme. Portal je u 2017. zabeležio ukupno 14,2 miliona objavljenih oglasa, za koje je zaslužno oko 1,2 miliona registrovanih korisnika.

Kompletan „KP Pregled 2017“ i druge relevantne podatke o trgovini preko Interneta u Srbiji na http://www.kupujemprodajem.com/pregled-2017

Podelite ovaj tekst: