„TRIKOM”: Brend iz Batajnice, rame uz rame sa velikima

Jedna od najstarijih privatnih firmi prerasla u preduzeće za proizvodnju metalnih elemenata u građevinarstvu i metaloprerađivačkoj industriji, svoje proizvode izvozi u Rusiju zemlje EU. Direktor i vlasnik ragan Trivanović smatra da je birokratija veliki problem rivatnog sektora

TRIKOM: Brend iz Batajnice, rame uz rame sa velikima

Dragan Trivanović je vlasnik firme „Trikom” (Tricom) koja je u beogradskom naselju Batajnica nastala još 1966. godine, kao limarsko-bravarska porodična radionica „Trivanović”. Osnovao ju je njegov otac, iskusni limar i bravar Milan Trivanović, da bi je kasnije, 1992. godine, sin Dragan, danas vlasnik i direktor, pretvorio u jedinstveno i profitabilno preduzeće koje svoje kvalitetne proizvode, namenjene građevinarstvu i metaloprerađivačkoj industriji, plasira na rusko i na tržišta zemalja Evropske unije.

– Država bi morala više da ulaže u mala i srednja preduzeća, jer su zapravo ona motor društva i ekonomije – naglašava Dragan Trivanović.

Danas ugledna firma „Trikom” je specifična i po odnosu koji ima prema konkurenciji. Uvidevši da sami ne mogu mnogo da postignu i realizuju strateške ciljeve, vlasnik i direktor „Trikoma” je na vreme odlučio da se udruži sa firmama istog ili sličnog profila iz okruženja, kako bi lakše osvojili treća tržišta. Pokazalo se, posebno u poslednje dve-tri godine, da je to bila ispravna odluka i pun pogodak za sve učesnike u poslovnom lancu.

Svaki početak je težak, pa je i „Trikom” prolazio kroz faze teških iskušenja, posebno u vremenima socijalističkog uređenja, kada je svaki oblik privatne svojine bio osporavan i sabotiran. Promenom zakona 1989. godine stvorena je mogućnost da privatna lica otvaraju preduzeća, što je i podstaklo Dragana Trivanovića da 1992. zvanično registruje „Trikom”.

Firma iz Batajnice je prodavala svoje proizvode u svim republikama nekadašnje SFRJ. Ali, od 2006. godine Trivanović je odlučio da više ne radi montažu, već da primarnu delatnost usmeri na proizvodnju i prodaju metalnih proizvoda.

– Pošto smo se kvalitetnim proizvodima i radom na montaži pojavili na tržištu kao ozbiljni konkurenti, na terenu je dolazilo do sukoba interesa sa zanatskim radionicama i preduzećima koji od nas kupuju materijal i kojima pripremamo kompletnu limarsku galanteriju za montažu. Zato smo morali da odlučimo da li da radimo samo proizvodnju ili da osnujemo dve nezavisne firme. Naš izbor je bio proizvodnja i verujem da se nismo prevarili, priča Dragan Trivanović.

Međutim, u građevinarstvu vlada kriza već više godina. Manje se radi pa i manje ulaže u ovu privrednu oblast nego ranijih godina i decenija. O tome kako to utiče na metaloproizvodnu industriju naš sagovornik kaže:

– Ne grešim ako kažem da nikada nije bilo teže. Borimo se tako što stalno razvijamo proizvodne kapacitete, osvajamo nove tehnologije i proširujemo obim proizvodnje. Ne krijem, imamo prividan rast, ali s obzirom na to koliko ulažemo u kvalitet proizvoda, taj rast je minimalan i ne odražava se bitnije na naše poslovanje. Firma „Trikom” je nedavno nabavila nove mašine, znatno poboljšala kvalitet svojih proizvoda i značajno proširila tržište.

Nisu li možda država ili lokalna samouprava shvatili da je perspektiva ove batajničke firme izvesna i pomogli da stekne ugled i izvan granica zemlje?

– Država uvek ima svoju priču, odlučno odgovara vlasnik i direktor „Trikoma”. Za razliku od nas i odnosa u našoj zemlji, kad je reč o srednjim i malim preduzećima, podsetiću kako rade ozbiljne države. Zahvaljujući preduzimljivosti italijanskog Instituta za razvoj i saradnju, dva puta smo bili njihovi gosti, sa plaćenim putnim, hotelskim i drugim troškovima. Motiv italijanskog Instituta za razvoj i saradnju bio je jasan i precizan: pronaći kvalitetne kupce na našoj teritoriji.

Za razliku od takve prakse, u našoj zemlji se tako nešto ne radi, a najveći kočničari su birokratija u organima državne i lokalne uprave. Dragan Trivanović ne propušta da istakne kako oni „izmišljaju rupu na saksiji” da bi opravdali svoje postojanje. Inače, „Trikom“ zapošljava 20 radnika određenog stručnog profila i uskoro neće povećavati broj zaposlenih. Jer, ima upravo toliko posla da se angažuje postojeći broj radnika, s obzirom na lošu situaciju u građevinarstvu i u metaloprerađivačkoj industriji.

– Ne želimo da dođemo u poziciju da otpuštamo radnike. Nadamo se da će situacija narednih godina biti povoljnija. Red, rad i disciplina, kvalitetni uslovi za obavljanje poslova i korektne plate su primarni da naš zaposleni čovek odgovorno radi i na pravi način čuva radno mesto – ističe Dragan Trivanović koji je dobio nekoliko značajnih priznanja za rad i rast porodične firme „Trikom”.

Podelite ovaj tekst: