TV SLIKE I PRILIKE: Ko preživi pričaće bajke

Paradoksalno, dok se priča o siromaštvu idu i upozorenja o gastronomskoj opreznosti jer su slave, kad se jede preko svake mere. I troši više nego što se može. Ma samo jedite, tu je bogata skala preparata za mršavljenje. Jesu skupi ali su efikasni. Imate šansu da za kratko vreme izgubite više kilograma i – uspešno upropastite zdravlje

Piše: Branislava Džunov

Svet u kojem živimo je crno-beli. Imate ili nemate. Umete ili ne umete. Naučite da umete da plivate, da sami sebi pomognete. To je osnovna poruka televizijskih reklama kojima banke pozivaju na štednju… Slogani su promišljeni, prostudirani i odmereni. I dok gledamo kako banke žele da postanemo njihovi klijenti ili da se uverimo da smo već napravili najbolji izbor, sa malog ekrana iz informativnih emisija stižu vesti druge intonacije. Evropska unija se bori sa potencijalnim bankrotima svojih članica. Hoće biti, neće biti. Neki slušaju, drugi odbijaju podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Angela Merkel kao ptica zloslutnica poručuje da će ekonomska kriza proći tek posle 2020. godine. Ko preživi pričaće bajke.

Kako se nekad živelo, bajkovito je opisala Mir-Jam u „Nepobedivom srcu“, u seriji Zdravka Šotre u kojoj se radnja razvija pod okriljem bogate srpske bankarske(!) porodice Novaković. Razmažen sin, ćudljiva kćerka, zabrinuti roditelji, siromašan ali talentovan učitelj, posluga odana i vredna. Voze se luksuzni automobili. Idealizovana slika predratnog kapitalizma; sve ide lagano i postupno, niko nigde ne žuri. Srećni su i siromašni, jedu sočivo i žive na selu, u skladu sa prirodom. TV ljubić za beg od stvarnosti. Da li je to naša prošlost ili budućnost?

U najnovijoj RTS seriji „Cvat lipe na Balkanu“ druga strana medalje, izmenjena situacija, posleratna, komunistička. U prvom planu je, ponovo, ženski deo jevrejske porodice Salom, u oslobođenom Beogradu gde se stanovi dele sa sustanarima, veš pere na trenici, a umesto deterdženta koristi ceđ, a na poklon, umesto buketa cveća, donosi fišek projinog brašna. I u tome ima romantike i goleme želje da se ostvari sreća uprkos svim nedaćama.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: