Po uzoru na Beč i u Kini uskoro „Kuća muzike“

(Foto: © Hanna Pribitzer)

(Foto: © Hanna Pribitzer)

Nakon uspešnog prvog projekta licenciranja u gradu Puebla u Meksiku (2015-2022) bečka Kuća muzike, muzej u vlasništvu Bečkog holdinga, započeo je saradnju sa najvećim kineskim koncertnim organizatorom „WU Promotion“. U kineskom gradu Janguanu će 2024. godine biti otvorena Kuća muzike po uzoru na orginal iz Beča. „WU Promotion“ je poznat kao najveći organizator klasične muzike u Aziji i posvećen je kulturnoj razmeni, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Ugovor o licenciranju između „WU Promotion“ i bečke Kuće muzike omogućava otvaranje muzeja po uzoru na bečki, kako u Kini tako i u drugim azijskim zemljama. Pilot-projekat je već u toku i bliži se realizaciji. Prva Kuća muzike biće otvorena u istorijskom gradu Janguanu, 150 kilometara jugozapadno od Šangaja, na jesen 2024. godine.

„Uspešna priča koja traje 23 godine sa više od pet miliona posetilaca govori sama za sebe. Interaktivni izložbeni prostori i jedinstvene instalacije u Kući muzike omogućavaju nove, inovativne pristupe muzici. Kombinacija visoke tehnologije i elemenata učešća nudi dosad neviđeno muzičko iskustvo – u didaktički moderno obrađenoj postavci“, rekao je gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig.

„Ključni cilj muzičkog pedagoškog rada u Kući muzike je probuditi radoznalost za muziku i radost sviranja što je ranije moguće. Muzika kao univerzalni jezik pomaže u izgradnji mostova među ljudima“, rekao je direktor Kuće muzike, Zimon Poš.

„Kuća muzike iz Beča je jedan od najomiljenijih muzeja u gradu i nadamo se da će buduća Kuća muzike u Kini doprineti promociji muzičke razmene između Austrije i Kine i međusobnom razumevanju između ova dva naroda“, rekao je Ping Hen, savetnik Ambasade Narodne Republike Kine u republici Austriji.

 

Podelite ovaj tekst: