Do 22. maja traje konkurs Trag fondacije za projekte javnog zagovaranja “Istraži-osnaži”

Ekološki pokret Vrbas realizovao je sadnju drveća u Lazinom parku, zahvaljujući sredstvima Trag fondacije

Ekološki pokret Vrbas realizovao je sadnju drveća u Lazinom parku, zahvaljujući sredstvima Trag fondacije

Do 1.400.000 dinara za kampanje javnog zagovaranja iz oblasti ekologije, omladinskih politika i upotrebe javnih prostora

Novi konkurs Trag fondacije, namenjen organizacijama koje su zainteresovane da učestvuju u kreiranju javnih politika, otvoren je nedavno i traje do 22. maja.

Reč je o konkursu u okviru dugogodišnjeg programa Trag fondacije „Istraži – Osnaži“ kroz koji je do sada prošlo nekoliko desetina organizacija iz cele Srbije. One su kroz ovaj program naučile kako da formulišu predloge za unapređenje javnih politika i kako da sprovode zagovaračke kampanje zasnovane na istraživanjima.

„Kakav je kvalitet vazduha u Kraljevu, zašto niko ne održava najveću zelenu površinu u Vrbasu ili koje su potrebe mladih u Ćupriji su teme od javnog interesa koje su podstakle građane u ovim sredinama da probaju da ih reše u korist građana. Svi imamo pravo da učestvujemo u donošenju javnih politika i Trag fondacija godinama podržava one koji su se odvažili da se tome posvete“, kaže Nataša Konstantinović iz Trag fondacije.

Na ovaj konkurs se mogu prijaviti organizacije civilnog društva, udruženja građana, mreže organizacija, fondacije i zadužbine koje postoje duže od dve godine, preciznije, koje su registrovane pre 1. aprila 2022. godine i koje su ostvarile prosečan godišnji prihod manji od šest miliona dinara za poslednje tri godine.

Teme koje su u fokusu ovog konkursa su: zaštita životne sredine, omladinska politika i upotreba javnih prostora. Maksimalan iznos sredstava za koji se može konkurisati je 1.400.000 dinara.

Osim finansijske podrške, organizacije dobijaju i obuke za unapređenje veština javnog zagovaranja i podršku mentora tokom trajanja projekta.

Kao dugogodišnji partner civilnog društva u ovoj sferi, Trag fondacija je razvila naprednu metodologiju rada sa organizacijama zainteresovanim za sprovođenje kampanja javnog zagovaranja koja im pomaže da ostvare sistemske promene kroz izmene javnih politika.

Ćuprija:, Sredstva Trag fondacije namenjena za uređenje Omladinskog doma

Ćuprija: Sredstva Trag fondacije namenjena za uređenje Omladinskog doma

U uspešne priče proistekle iz programa „Istraži – Osnaži“ spadaju i rezultati organizacija „Novi put“ iz Kraljeva, „Ekološkog pokreta Vrbas“,  „Udruženja mladih Ćuprije“ i drugih koje su u svojim gradovima pokrenule komunikaciju sa lokalnim vlastima kako bi im predložile rešenja za važne probleme u tim sredinama.

U Kraljevu je „Novi put“ uticao na nabavku i postavljanje automatizovane merne stanice za merenje PM 10 čestica i pravovremenu informisanost građana o kvalitetu vazduha u tom gradu. Ekološki pokret iz Vrbasa animirao je lokalnu samoupravu da počne da održava Lazin park, zapuštenu zelenu javnu površinu, o kojoj niko nije vodio računa. Udruženje mladih Ćuprije je donosiocima odluka u svom gradu predstavilo potrebe mladih i razloge zašto je za mlade ključno da se osnuje Omladinski klub.

Trag fondacija će odabrati 10 najkvalitetnijih projekata koji će dobiti podršku u ovom ciklusu programa, a detalji konkursa su na sajtu Trag fondacije.

Program podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ sprovodi se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Podelite ovaj tekst: