Učenici Pete beogradske gimnazije pobednici takmičenja „Techcasestudy 2020“

Ekipa „5a“ iz Pete beogradske gimnazije osvojila je prvu nagradu na takmičenju Tehnološka studija slučaja „Techcasestudy 2020“, koju drugu godinu organizuje Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, a na inicijativu Studentskog parlamenta fakulteta

Dodela prve nagrade

Namera je da se srednjoškolci iz cele Srbije upoznaju sa poslom tehnologa i da testiraju svoje inženjerske veštine, kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja. Ovogodišnji zadatak bio je da reše problem pomora ribe u reci izazvan izlivanjem otrovnih materija iz mlekare.

„Naša želјa je da ovim projektom i takmičenjem pomognemo i profesionalnu orjentaciju učenika. Osnovna ideja je bila „Mladi-mladima“,  naši studenti su to osmislili, a mi smo ih podržali. Ideje su bile veoma interesantne, atmosfera na fakultetu je drugačija tokom takmičenja, studenti hoće da pomognu jer je timsko takmičenje drugačiji način rešavanja problema“, kaže prof dr Petar Uskoković, dekan TMF

Takmičenje srednjoškolaca podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ove godine podršku pruža i ambasada Švedske kroz projekat „IED Srbija“.

Dekan TMF prof. dr Petar Uskoković

Prvi sekretar ambasade Švedske Ida Rojtersverd, članica komisije koja je odlučivala o pobednicima, rekla je da Švedska kroz brojne projekte podržava zaštitu životne sredine u Srbiji.

„Pitanja zaštite životne sredine su veoma važna i mi to moramo komunicirati i naglašavati zašto to radimo. Čistija životna sredina obezbeđuje bolјi i kvalitetniji život, čistiju vodu i vazduh. Želimo i da pokažemo ovim mladim lјudima da je značajno i uzbudlјivo raditi na rešavanju problema životne sredine, da će to obezbediti i brojna radna mesta upravo za njih, mlade. Zato ih inspirišemo, jer kad si mlad uvek razmišlјaš o tome šta je moguće uraditi, a ne šta je nemoguće“, rekla je Ida Rojtersverd.

U finalnom nadmetanju učestvovalo je deset timova srednjoškolaca, sa po 3-4 učenika koji su radili uz pomoć mentora. Budući da je polufinalno takmičenje ove godine zbog specifične situacije održano onlajn, finalisti su tek sada imali priliku da svoja inovativna i kreativna rešenja za rešavanje problema otpadnih voda u prehrambenoj industriji predstave uživo stručnoj komisiji.

„Bili smo veoma posvećeni ovom zadatku. Budući da je meni želјa upravo da postanem tehnolog, ovaj zadatak je upravo zbog toga bio veoma izazovan za mene, jer je to ono čime bih želela da se bavim u životu“, rekla je Mila Marić, članica pobedničkog tima. Nјen kolega iz tima Todor Dimitrijević dodao je da su njih četvoro razvili celu ideju čišćenja voda i korišćenja nus proizvoda. „Očekivali smo da ćemo biti među prva tri mesta, ali smo se zaista obradovali kada smo pobedili, jer smo ozbilјno pristupili problemu i vredno smo radili“, rekao je on.

Ida Rojtersverd, Prvi sekretar ambasade Švedske

Tehnološku studiju slučaja osmislili su studenti Tehnološko-metalurškog fakulteta sa idejom da buduću profesiju približe srednjoškolcima, koji nameravaju da postanu tehnolozi. Napredna i kreativna rešenja koja su srednjoškolci poslali za finalno nadmetanje bila su inspirativna, tri najbolјa tima dobila su priznanja i nagrade, dok je prvoplasirani tim dobio specijalnu nagradu – stipendiju Tehnološko-metalurškog fakulteta.

fotografije: IED Srbija/D. Mitrović

 

 

 

Podelite ovaj tekst: