Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji obeležilo pet godina postojanja

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji “Konfindustrija” (Confindustria Serbia) obeležilo je 5. decembra pet godina postojanja i nagradilo kompanije, pojedince i institucije. 

Erik Košuta

Na svečanosti u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, predsednik “Konfindustrije” Erik Košuta rekao je da je to udruženje mlado, te je u središte svojih aktivnosti postavilo pre svega mlade ljude. 

Košuta je kazao da su italijanska preduzeća svesna potrebe očuvanja najboljih kadrova i njihovog profesionalnog razvoja i da to žele da podrže i u Srbiji. 

“Srbija je u prošlosti držala neslavni primat po “odlivu mozgova”. Stvaranje zajedničkih ideja i izgradnja mosta na putu povratka jeste naš cilj”, istakao je Košuta i dodao da je cilj Udruženja i unapredjenje komunikacione mreže preko digitalne revolucije i unapredjenje transportne mreže, ne samo robe već i ljudi.

Ambasador Italije Djuzepe Manco rekao je da je “Konfindustrija” aktivan učesnik u ekonomiji Srbije i da sada “gradi temelje koji će se isplatiti s jedne strane kroz uspeh firmi, a sa druge kroz povećanje zaposlenosti u Srbiji”.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Đorđe Milićević kazao je da je Italija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je u prošloj godini spojnotrgovinska razmena iznosila 3,7 milijardi evra, a da će ove godine verovatno dostići četiri milijarde evra.

Povodom pet godina postojanja, “Konfindustrija” je dodelilo nagrade u četiri kategorije uspešnim kompanijama-članicama, uglednim pojedincima i institucijama.

Laureati

Nagradu za najveći doprinos razvoju privredne saradnje Italije i Srbije od 2012. godine do 2017. godine dobila je kompanija obuće “Progetti”.

Nagrade za društveno odgovorno poslovanje uručene su kompanijama “Flash Srb”, “Palladio East” i “Modine Srb”, dok je nagradu za opštinu u Srbiji sa najboljim poslovnim ambijentom po izboru italijanskih privrednika dobio Apatin. Posebna priznanja uručena su mnogobrojnim pojedincima i institucijama s kojima saradjuje “Konfindustrija”. 

“Konfindustrija” generalna konfederacija italijanske industrije u Italiji, postoji od 1910. godine. Prve medjunarodne kancelarije tog udruženja nastale su u Rusiji, zatim u Rumuniji i Bugarskoj, a 2012. godine “Konfindustrija” je zvanično osnovana i u Srbiji.

Podelite ovaj tekst: