Udruženje obolelih od melanoma: Budite prijatelj svojoj koži

Udruženje obolelih od melanoma UPOOM se i ovoga maja, tradicionalno pridružilo svetskoj kampanji posvećenoj podizanju svesti o štetnosti sunčanja i informisanju građana o tome da se protiv ove opake bolesti može boriti inovativnim terapijama za koje se ovo Udruženje, uz pomoć Ministarstva zdravlja, bori da budu dostupne i pacijentima u Srbiji.

Predstavnici Udruženja obolelih od melanoma u Beogradu 18. maja

Kampanja Euromelanom usmerena je na edukaciju o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože, a njen ovogodišnje moto je „Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi”.

„Četvrti put zaredom tokom maja družimo se sa građanima Srbije, krećemo iz Zemuna, nastavljamo idućeg vikenda u Nišu, zatim u Novom Sadu… Ono što nas posebno raduje, jeste što smo za ovih godinu dana ostvarili i neke konkretne rezultate. Veliki pomak je da je i braf obolelim pacijentima (onima koji imaju metastaze) odobrena imuno terapija. Ostvarili smo još bolju saradnju sa institucijama, a od januara je uvedena zvanična zabrana sunčanja u solarijumu osobama mlađim od 18 godina, dok odrasli mogu da koriste solarijum samo uz pismenu saglasnost da su upoznati sa tim kakvu štetu to nanosi koži“, rekao je predsednik Udruženja Savo Pilipović.

Dermatolog i koordinator kampanje Euromelanom Lidija Kandolf Sekulović kaže da je cilj ovih akcija informisanje građana o tome šta je melanom, kako da spreče nastanak te bolesti. kako da se rak kože na vreme otkrije i leči…

„Cilj je da ukažemo na neophodnost da se treba štititi od ultravioletnog zračenja i to tokom cele godine a ne samo za letovanja. To znači da se ne izlažemo nepotrebno suncu od 11 do 16 časova i da u doba dana kada je sunce najjače nosimo šešir, naočari za sunce, adekvatnu odeću, otkrivene delove tela namažemo sredstvom za sunčanje sa faktorom 50. Treba da postanemo svesni da od sunčanja nema koristi, a da je sve veći broj onih koji obolevaju od raka kože“, napomenula je dr Kandolf Sekulović i dodala da je sada i u Srbiji svim pacijentima koji imaju tu bolest dostupna imunoterapija, a do kraja godine trebalo bi da dobiju i kombinovanu terapiju sa dva leka što je standard terapije za melanom u Evropi.

Prema jednoj sprovedenoj studiji, 40 odsto pacijenata odlaže odlazak kod lekara čak i kad primeti promene na koži, a pravoremeno otkrivanje i lečenje u ranoj fazi može pacijentu spasiti život, pa Udruženje dermatologa Srbije i UPOOM naglašavaju da zato treba da prevaziđemo strah od odlaska na pregled jer „borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi”.

Posebno upozorenje dermatologa je da ne treba ići u solarijum, jer je dokazano da nema nikakvu korist, a pospešuje starenje kože, povećava rizik od melanoma, ali i nekih drugih promena na koži i bolesti, a preporuka je samopregledi kože svakog meseca i obavezan odlazak kod lekara ako se primeti bilo kakva promena na koži. U svetu se godišnje dijagnostifikuje 132.000 slučajeva melanoma i tri miliona slučajeva drugih oblika raka kože, a ta bolest čini jednu trećinu svih maligniteta. U Srbiji godišnje oboli oko 650, a umre 200 ljudi.

Podelite ovaj tekst: