WINNOVATORS E-UČIONICA USKORO U SRBIJI

Evropski projekat WINnovators – Podsticanje preduzetničkog duha i veština mladih žena da postanu inovatorke budućnosti

 Udruženje poslovnih žena Srbije i Balkan Distance Education Network su deo konzorcijuma koji radi na realizaciji evropskog projekta WINnovators – Podsticanje preduzetničkog duha i veština mladih žena da postanu inovatorke budućnosti, finansiranog iz programa Erazmus+. Ovaj trogodišnji projekat ima za cilj zajednički razvoj i implementaciju inovativnog načina podučavanja i pristupa učenju radi izgradnje kapaciteta u digitalnoj, preduzetničkoj, STEM/STEAM, kao i u oblastima inovacija i održivosti, od kojih bi korist imale osetljive grupe mladih žena.

U Konzorcijumu projekta su  partneri sedam organizacija iz pet zemalja – iz Srbije učestvuju Udruženje poslovnih žena Srbije i  Balkan Distance Education Network (BADEN), Talin Univerzitet iz Estonije, Viteco i Sinergie iz Italije, Univerzitet u Ljubljani iz Slovenije, Iceberg iz Rumunije. Svi zajedno rade na definisanju nastavnog plana i programa za  WINnovators projekat, osmišljavanju praktičnih obuka i gejmifikovanog sistema interakcije za razvoj kompetencija, kao i na identifikovanju ciljnih grupa u zemljama gde pilot obuke treba da se sprovedu. WINnovators  radni prostor za e-učenje uskoro će biti i zvanično pušten u rad, već početkom naredne godine, a u toku je postavljanje na platformu svih kreiranih  materijala za učenje. Nakon toga sledi regrutovanje polaznika kurseva i obuke, sa fokusom pre svega na  osetljive i marginalizovane grupe mladih žena (od 18 do 30 godina). Pre svega ciljna grupa su, žene koje žive u ruralnim područjima, a čije mogućnosti učenja i rada često otežavaju socio-ekonomski kontekst i rodni stereotipi, ali i Romkinje, i samohrane majke.

 WINnovators projekat ima dva glavna cilja, sa jedne strane promociju korisnih veština identifikovanoj ciljnoj grupi, tako što se mladim ženama pruža mogućnost za obuku, kako bi razvile i implementirale svoje preduzetničke ideje, a sa druge razvoj novih pristupa nastavi i obuci u visokoškolskim ustanovama, koji će podsticati potrebne veštine kod studenata, kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta.

Realizacija projekta teče kroz četiri faze: u prvoj se formira Zbirka praktičnih obuka, u cilju podučavanja mladih žena koje nemaju dovoljno mogućnosti, kako bi delovale kao agenti promena u svojim zajednicama, zahvaljujući biznis aktivnostima; naredna faza je razvoj gejmifikovanih pristupa, kroz Gejmifikovane interakcije na WINnovators obukama, radi promovisanja  inovativnosti zasnovane na timskom radu u visokoškolskim ustanovama, kako bi se povezali formalno i neformalno učenje; zatim sledi kreiranje korisničkog i interaktivnog radnog prostora (platforme), koji će podstaći saradnju među korisnicima u razvoju novih veština. Platforma je dizajnirana za kombinovanu obuku i omogućava usklađivanje timskog rada, gde korisnici mogu da sarađuju na inovativnim idejama; u četvrtoj fazi se Razvijaju e-obuka i politika, sa ciljem da se popuni praznina zbog nedostatka saradnje i aktivnosti na izgradnji kapaciteta između visokoškolskih ustanova, kreatora politika i biznisa.

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More