Ugovor o izgradnji TE-TO Pančevo

Aleksandar Varnavski, direktor kompanije „TE-TO Pančevo“ i Ji Ksiaorong, predsednik holdinga „Shanghai Electric Group“, potpisali su 31. oktobra Ugovor o izgradnji termoelektrane (TE-TO) u Pančevu.

Sa potpisivanja Ugovora u Beogradu

Austrijsko-energetski holding „Shanghai electric grup“ je pobednik tendera, na kojem su učestvovale kompanije iz Grčke, Austrije, Švajcarske i Kine.

„Shanghai Electric Group“ će se baviti projektovanjem, isporukom opreme i materijala, građevinsko-montažnim radovima, obukom zaposlenih i puštanjem TE-TO Pančevo u eksploataciju.

Tenderska komisija je ocenila predate tehničke i finansijske ponude ponuđača i prema rezultatima ocene ponuda, određen je pobednik konkursa.

TE-TO Pančevo će biti električna centrala kombinovanog ciklusa, namenjena za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa. Proizvedena toplotna i električna energija će biti namenjene za obezbeđenje povećanih potreba Rafinerije nafte Pančevo. Preostali deo električne energije biće usmeren u energetski sistem Srbije. Početak izgradnje je planiran za 2. kvartal 2018. godine, a završetak i puštanje u rad TE-TO Pančevo za 4. kvartal 2019. godine.

„Gasprom energoholding, koji je ruski lider u sferi toplotne generacije, širi geografiju svojih projekata. Mi raspolažemo velikim ikskustvom u realizaciji investicionih programa u elektro-energetici u Rusiji. Za poslednjih 10 godina kompanije naše Grupe su realizovale projekte izgradnje i modernizacije energetskih postrojenja ukupne instalisane električne snage oko 8,5 GVt, uklјučujući saradnju sa partnerima iz Kineske Narodne Republike. Planirani obim investicija na projektu izgradnje TE-TO Pančevo biće oko 180 miliona evra, a veći deo investicija će obezbediti Gasprom energoholding. Očekujemo da će se kao rezultat uzajamnog obogaćivanja iskustvom i zajedničkog rada kompanija Srbije, Rusije i Kine u Pančevu pojaviti savremen, pouzdan i potreban objekat u dugoročnoj perspektivi, što će omogućiti razvoj srpske privrede. Siguran sam da će uspešna realizacija ovog projekta potvrditi visoku konkurentnu sposobnost i efikasnost rusko-kineske saradnje kod izvođenja projekata i na evropskim energetskim tržištima“, izjavio je generalni direktor OOO «Gasprom energoholding» Denis Fjodorov.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS je rekao:
„Izgradnja TE-TO u Pančevu je projekat koji predstavlјa još jedan garant energetske stabilnosti Srbije. Sigurnost u snabdevanju električnom i toplotnom energijom rafinerije u Pančevu, kao i dodatne količine električne energije koje ćemo plasirati na tržište, obezbediće neophodnu energetsku sigurnost građanima ove zemlјe. Izuzetno sam ponosan što je NIS deo ovog značajnog projekta, čime još jednom potvrđujemo status najznačajnije energetske kompanije u regionu“. Primena savremenih parno-gasnih tehnologija tokom izgradnje omogućiće da se obezbedi proizvodnja ekološki čiste energije.

”Ukupna instalisana električna snaga iznosi 200 MVt, a toplotna – 121 Gkal». TE-TO će biti izgrađena u izuzetno kratkim rokovima, a planirano puštanje centrale u rad je 4. kvartal 2019. godine“, rekao je Aleksandar Varnavski, direktor TE-TO Pančevo.

Podelite ovaj tekst: