Ukusi Italije u Srbiji

U Beogradu, Novom Sadu i Subotici u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu od 20. do 26. novembra biće održano više od 20 manifestacija, seminara o kuhinji i književnosti, kursevima poslastičarstva, degustacijama i prezentacije napoletanskih pizza majstora.

Ovogodišnji program, pod nazivom „Ukusi Italije u Srbiji”, u pet delova posvećenih srpskoj javnosti zainteresovanoj za različite vidove kulinarskih i eno-gastronomskih tradicija italijanskog identiteta i kulture: za privrednike je predviđen promotivni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika; za stručnjake i istraživače rezervisan je seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar na temu “Food Sensory Analysis”; za studente Visoke hotelijerske škole u Beogradu predavanja visoke kuhinje koje drži italijanski poslastičar Alesandro Petito; za poznavaoce vina degustacija enologa Barbare Tamburini i za ljubitelje književnosti veče u Italijanskom institutu za kulturu posvećeno odnosu između hrane i književnosti sa profesorom Đan Mariom Anselmijem.

Ove godine, za građane Srbije koji žele da kupe i probaju italijansku hranu predviđene su dve inicijative, u hipermarketu Mercator biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima, a 20 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici koji su se priključili ovom događaju imaće u ponudi kompletne italijanske menije za goste.

I ove godine Srbija učestvuje u manifestaciji koju Italija organizuje sa više od 1000 događanja u 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava kako bi se valorizovala italijanska kulinarska veština i mediteranska ishrana, koja Italiju čini jednom od najzdravijih zemalja u svetu. Italijanska prehrambena industrija je na drugom mestu u Italiji po fakturisanom prihodu sa preko 180 milijardi evra, što je 11,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

Ova inicijativa ima izuzetan značaj u Srbiji, gde je tradicija italijanskog kulinarstva naročito cenjena i gde je ekonomsko prisustvo Italije jedno od najznačajnijih. Italija je najveći strani investitor u Srbiji od 2000. do 2016., dok je prošle godine bila drugi po redu trgovinski partner Srbije, a u prvih sedam meseci 2017. godine registrovala je porast izvoza od 7,7 odsto.

Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu, u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih sponzora.

Podelite ovaj tekst: