Uloga banaka u zelenoj tranziciji

Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke, je na panelu “Aukcije i finansiranje projekata: veruju li banke u nove propise, bankarsku sposobnost i isplativost projekata?”, na konferenciji “OIE Srbija” u hotelu Metropol izjavio: 

Konferencija “OIE Srbija 2021”

“Uloga banaka, uz međunarodne finansijske institucije u zelenoj tranziciji je ključna. Sa jedne strane banke imaju savetodavnu ulogu, gde klijentima pružaju stručnu podršku sa ciljem kreiranja optimalnih finasijskih modela i pripremu jedinstvenih paketa finansiranja. Drugi deo jeste podrška sektoru obnovljivih izvora energije i projekata u oblasti energetske efikasnosti kroz direktno kreditiranje i obezbeđivanje drugih povezanih proizvoda koje prate Projektno finansiranje. UniCredit učestvuje u više institucionalnih i međunarodnih radnih grupa sa posebnim fokusom na praćenje napretka ekološko-društvenog upravljanja (ESG). Savetodavni tim za održive finansije u okviru odeljenja za korporativno i investiciono bankarstvo UniCredit banke Srbija već nekoliko godina aktivno savetuje naše klijente o relevantnim mogućnostima finansiranja ESG u holističkom pristupu proizvodima, pomažući klijentima u odabiru pravih alata za održivo finansiranje koji su dostupni na tržištu”.

Prema njegovim rečima iskustvo UniCredit Grupe govori da postoji mnogo modela saradnje, ali pristupom potrebama klijenata i domaćeg tržišta definiše se konačni model saradnje za svaki pojedinačan slučaj. S tim u vezi, on pozdravlja sve napore vlade Republike Srbije na polju finansiranja i razvoja održivih izvora energije. Čvrsto veruje da je to budućnost koju ćemo nastaviti da razvijamo zajedno, a UniCredit Banka ostaje pouzdan partner Vladi Srbije, našim klijentima i partnerima na tom putu.

Podelite ovaj tekst: