Unapređenje elektronske uprave

Elektronska uprava će naredne godine biti jedan od oslonaca Vlade Srbije u reformi i modernizaciji rada državne uprave.

Željko Ožegović

U godini koja je proglašena za godinu borbe protiv sive ekonomije, elektronska uprava biće značajna podrška aktivnostima koje će se sprovoditi u suzbijanju sive ekonomije. Razvoj eUprave jedan je od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu i Vlade Srbije. Ovo je zaklјučak konferencije „eUprava – Srbija bez redova i šaltera“, koja je 20. decembra održana kako bi se kroz umrežavanje i razmenu mišlјenja između predstavnika državnog, privrednog, medijskog i civilnog sektora unapredio rad elektronske uprave u Srbiji.

„U narednoj godini umrežićemo šest državnih institucija, što će rezultirati ukidanjem skoro sedam miliona papira godišnje, koje su građani do sada preuzimali sa raznih šaltera. To će označiti i pravu primenu Zakona o upravnom postupku. Biće to osnov za smanjenje nepotrebne birokratije i troškova i značajna ušteda vremena za sve građane i privrednike“, rekao je na otvaranju konferencije, Želјko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Od 1. januara roditelji će moći elektronski da prijave bebe u svim porodilištima u Srbiji. Zahvaljujući projektu “Bebo dobrodošla na svet” i usluzi “e-beba” do sada je elektronski prijavljeno 19.000 beba u 45 porodilišta u Srbiji.

Preko e-portala realizovano je dva miliona usluga i da sada ima 600.000 korisnika, a cilj je da se broj korisnika i dalje povećava. U planu je da do kraja godine počne da radi nacionalni portal otvorenih podataka, koji će građanima i privredi olakšati pribavljanje podataka. Portal će biti prvi u regionu i omogućiće efikasniji i transparentniji rad državnih organa.

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave je istakla da je na početku mandata najavila sam da će razvoj eUprave biti jedan od prioriteta Ministarstva. Ona očekuje da će elektronska uprava, u skladu sa iskustvima u drugim zemljama biti jedan od klјučnih mehanizama za modernizaciju društva, a njen tim će posvećeno raditi na tome.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu je rekao da će se sa komjutera eUprava ”spustiti” i na mobilne telefone građana.

”Tako ćemo intenzivirati komunikaciju između države, građana i privrede. Radićemo na tome da država nastavi da otvara svoje podatke i učini ih dostupnima za najširu javnost. Uskoro će sa radom početi veliki nacionalni portal koji će sve te podatke objediniti na jednom mestu“, rekao je Stojanović.

Konferencija „eUprava – Srbija bez redova i šaltera“ održava se drugu godinu zaredom, povodom obeležavanja nacionalnog dana eUprave. Organizovali su je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Direkcija za elektronsku upravu, Privredna komora Srbije (PKS), NALED, Američka privredna komora (AmCham) uz podršku RNIDS-a, UNDP-a i Telekoma.

Miroslav Miletić, potpredsednik PKS rekao je da za članice tog udruženja jaka eUprava znači manje administrativnih prepreka, povolјniju poslovnu klimu i brži rast privrede.

Podelite ovaj tekst: