UNIQA investira skoro milijardu evra za širenje poslovanja u CIE  

UNIQA grupa kupuje kompanije francuske AXA grupe na rastućim tržištima Poljske, Češke i Slovačke. Akvizicija vredna skoro milijardu evra, doneće pet miliona novih klijenata, 2.100 zaposlenih i 800 miliona evra dodatne premije. Predmet akvizicije su kompanije za životno i neživotno osiguranje, investicione kompanije, penzioni fondovi i uslužne kompanije AXA grupe u ove tri države

Uniqa kula, jedna od najvećih atrakcija u Beču

Andreas Brandstetter, CEO UNIQA  grupe je ovim povodom rekao: „Mi smo dugo svesni da se kompanije AXA grupe izvrsno uklapaju u našu dugoročnu strategiju. Njihov snažni fokus na profitabilno poslovanje u segmentu stanovništva i uravnotežen portfolio proizvoda dopunjuje naše postojeće poslovanje i dovodi nas na peto mesto u rastućem regionu Centralno-istočne Evrope (CIE).”

Uniqa posluje na 15 tržišta gde pružaju sve vrste osiguranja.

Investiranje u tri rastuća tržišta

UNIQA ima skoro 20 godina iskustva na poljskom, češkom i slovačkom tržištu, gde ekonomski pokazatelji pokazuju rast u poslednjih nekoliko godina. Sa stopama rasta u poslednjoj deceniji od tri odsto, bruto domaći proizvod ovih zemalja znatno je bolji od austrijskog (1,6 odsto).

„Naša analiza pokazuje da će se rast nastaviti i dugoročno ostati znatno veći od Austrije. Ova akvizicija zbog toga predstavlja ulaganje u održivi i trajni rast “, rekao je Brandstetter.

Dok će austrijsko tržište osiguranja rasti za 1,5 odsto naredne godine, znatno su veća očekivanja za Poljsku, Češku i Slovačku i iznose 6,2, 6,8, odnosno 2,7 odsto.

Jačanje tržišne pozicije – „savršeno uklapanje”

UNIQA je trenutno deseta najveća kompanija na tržištu u Poljskoj sa 1,5 miliona klijenata, šesta po veličini u Češkoj sa 800.000 klijenata i četvrta u Slovačkoj sa 500.000 klijenata.

Akvizicijom kompanija AXA grupe UNIQA će steći novih 3,2 miliona klijenata u Poljskoj, 800.000 u Češkoj i 750.000 u Slovačkoj, čime će dospeti na petu poziciju u Poljskoj i Češkoj i četvrtu u Slovačkoj.

„Značajno ćemo poboljšati svoju tržišnu poziciju na svakom od ovih tržišta“, rekao je Andreas Brandstetter. „AXA nam savršeno odgovara: kompanijama se vrhunski upravlja i imaju jaku tržišnu poziciju. Ova transakcija će nam doneti nove individualne i korporativne klijente na tri rastuća tržišta na kojima smo već visoko profitabilni.“

Završetak transakcije sada je predmet svih neophodnih regulatornih odobrenja.

Savetnik UNIQA grupe u ovoj transakciji je HBSC.

Podelite ovaj tekst: