Untouched by Light – prvo penušavo vino na svetu koje se proizvodi, prodaje i degustira u mraku

U intimnoj atmosferi beogradskog restorana Le Mago u Beogradu, sinoć je predstavljen Untouched by Light – unikatno penušavo vino, čije ime doslovce opisuje njegov proces proizvodnje, pakovanja i degustacije.

Slovenačka vinarija Radgonske gorice, tvorac ovog jedinstvenog penušavca, odlučila je da „pređe na tamnu stranu”, motivisana naučnim istraživanjima, koja su pokazala da izloženost vina dnevnom ili veštačkom svetlu uzrokuje kvarenje arome. Zbog toga Untouched by Light ima vrlo specifičan proces proizvodnje, ili kako njegovi tvorci vole da kažu – „mračnu metodu“, koja podrazumeva noćnu berbu, rotacije boca i pakovanje u mraku, za šta se sve vreme koriste naočare za gledanje u mraku. Ovo penušavo vino stari dve-tri godine, u potpunoj tami pećine u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Jednom kada izađe iz pećine, penušavac se štiti bocom od 99 odsto crnog stakla, a kako bi se dodatno zaštitilo od svetla i vazduha pakuje se u vakuumirane kesice.

Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs) korišćenjem francuske metode fermentacije u boci. Prva berba ovog penušavca iz 2016, lansirana je pre godinu dana i odmah je pobudila interesovanje svetske javnosti, te je ubrzo rasprodata. U međuvremenu je penušavac osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, kao i titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije, a distribuira se od SAD-a do Japana.

Ovih dana lansirana je druga berba iz 2017., čiji je limitirani broj od 2000 boca dostupan samo putem untouchedbylight.com

“Untouched by Light je naše najnovije penušavo vino. Preporučujemo da se degustira u mraku, s nekim ko vam je drag”, istakao je Borut Cvetkovič, direktor vinarije Radgonskih gorica.

„Ovo je jedinstveno penušavo vino, čiji je originalni ’terroir’ maksimalno došao do izražaja, jer na njega svetlo ne utiče ni u procesu proizvodnje, ni u distribuciji, sve do trenutka degustiranja”, dodaje enološkinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.

Stručnjak Instituta Oenologique de Champagne, Pierre-Yves Bournerias opisuje boju penušavca kao intenzivno zlatnu, a mehuriće kao minijaturne. Takođe ističe da je vino bogato i primamljivo na nosu, s razvijenim notama zrelog žutog i belog voća poput breskve, kruške i nagoveštaja manga. Kao prvi utisak u ustima navodi potpunu svežinu, sa živahnim citrusnim notama, a zatim lagano slede kremastost i nežnost, naglašeni vrlo blagim i delikatnim mehurićima, što sve doprinosi zaokruženosti ovog penušavog vina. Na kraju ističe da je retro ukus dug, ali i dalje svež s nagoveštajem mineralnosti.

Slovenske Radgonske gorice imaju skoro 170 godina dugu tradiciju proizvodnje penušavih vina, koja je započela kada je Alojz Klenošek proizveo prve primerke, zatim je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, nakon čega su podrumi bili u vlasništvu švajcarsko-francuske porodice Bouvier, do danas kada su se Radgonske gorice razvile u savremenu vinariju.

Podelite ovaj tekst: