Upoznavanje sa poslovnim svetom kroz radionice kompanije NIS i fondacije SOS Dečija sela  

NIS: „Mladi moraju biti spremni, jer mladi su naša budućnost”.

Sa želјom da mladima približe proces zapošlјavanja i uvedu ih u poslovni svet, kompanija NIS je u saradnji sa fondacijom SOS Dečija sela Srbija održala četvrtu po redu radionicu u oblasti zapošlјavanja i ekonomskog osnaživanja za 11 štićenika ovog udruženja. Ovoga puta tokom radionice koja  je održana u digitalnom formatu, štićenici SOS Dečijih sela koji se nalaze u sistemu alternativnog staranja, imali su priliku da od članova tima lјudskih resursa kompanije NIS saznaju brojne korisne informacije u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa.

Iskusni profesionalci kompanije NIS učesnike radionice upoznali su sa obavezama poslodavca, ali i kandidata  prilikom zapošlјavanja i definisanja radnih odnosa. Takođe, mladi su imali priliku da saznaju šta mogu očekivati prvog radnog dana i na početku svog radnog angažovanja, koja su to prava i obaveze zaposlenih, ali i koji su to benefiti koje radni odnos nosi sa sobom. Kako je dolazak na novo radno mesto ujedno i pitanje socijalnog statusa, stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su i o socijalnom okviru radnog odnosa.

Tokom prethodnih radionica, polaznici su imali prilike da se informišu o procesu konkurisanja za posao, načinu na koji se piše radna biografija, ali i pripremi za razgovor sa budućim poslodavcem. Kako je prezentovanje svojih znanja i veština tokom razgovora za posao takođe jedan od klјučnih momenata kada je zapošlјavanje u pitanju,  upravo to je i  bila jedna od tema prethodnih radionica.

Ciklus edukativnih radionica za mlade zajednički realizuju kompanija NIS, Centar “Jaki mladi” i fondacija SOS Dečija sela, sa cilјem ekonomskog osnaživanja i pružanja podrške mladima u sticanju praktičnog znanja koje je od značaja za proces zaposlenja i pronalaska odgovarajućeg posla.

 

„Učešće u ovakvom projektu je za mene bila izuzetna čast. Činjenica da sam među slušaocima imala mlade lјude kojima su ovakva predavanja neophodna izazvalo je posebno uzbuđenje, ali i dodatnu odgovornost. Sadržaj predavanja osmislila sam trudeći se da im što više približim primere iz prakse, kao i da im se obraćam rečnikom koji je njima blizak.  Posebno me je obradovalo njihovo uklјučivanje u prezentaciju, kao i činjenica da smo prezentaciju malo produžili zbog diskusije koja je nakon toga nastala.  Mišlјenja sam da smo svoju misiju sa ovim mladim lјudima tek počeli i da možemo još mnogo toga da im pružimo u dalјem procesu osnaživanja u traženju posla, čak možda među njima imamo i neke buduće kolege“, izjavila je Mariana Petrović, HR Biznis Partner Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Podelite ovaj tekst: