Upravljanje projektima u javnom sektoru

Danas je u Кlubu poslanika održana konferencija u organizaciji Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i Udruženja za upravljanje projektima (IPMA Srbija). Tema konferencije bila je „Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive“

Konferencija u organizaciji Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i Udruženja za upravljanje projektima (IPMA Srbija)

Prisustvovalo je preko 120 učesnika, kako iz javnog, tako i iz privatnog i nevladinog sektora. Кonferenciju su otvorili Dražen Maravić, v.d. direktora NAJU, Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija i Tamara Stojčević, zamenik Generalnog sekretara Vlade Republike Srbije. Nakon uvodnog obraćanja potpisan je sporazum o saradnji NAJU i IPMA Srbija, korišćenjem digitalnog sertifikata.

Prvi deo konferencije obeležila je panel diskusija gde je glavni fokus bio na upravljanju projektima u kojima je javni sektor nosilac projekata. Učesnici ovog panela bili su Nebojša Lazarević, član užeg pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU, Sandra Nedeljković, v.d. zamenika direktora Кancelarije za upravljanje javnim ulaganjima RS, Dražen Maravić, v.d. direktora NAJU i Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija.

„U svetu je primetan trend institucionalizacije projektnog upravljanja i različiti su primeri zemalja, od Indije, Кine i Rusije do EU i Amerike, koje veoma temeljno pristupaju ovoj specifičnoj oblasti. U Srbiji postoje pozitivne inicijative, a jedna od njih je svakako donošenje Uredbe o kapitalnim projektima i strateško opredeljenje NAJU da se kadrovi razvijaju u pravcu boljeg razumevanja upravljanja projektima. Opšti je svetski trend da se ova disciplina uvodi kao profesija i to je svakako put kojim i mi moramo da idemo“ – naglasio je Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija.

Druga panel diskusija bila je posvećena razmeni mišljena na temu upravljanja projektima u kojima je javni sektor partner na projektima. Učesnici ovog panela bili su Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Nebojša Bjelotomić, SAGA, Igor Brnabić, Asseco, Dušan Milićević, ComTrade, Maja Stojanović, izvršna direktorka, Građanske inicijative i Miloš Đinđić, programski menadžer, CEP-a.

Dražen Maravić i Vladimir Obradović

Svi panelisti osvrnuli su se na činjenično stanje o značaju projekata koji se sprovode u javnom sektoru, kao i na izazove koje javni sektor ima u upravljanju projektima i korake koje je neophodno preduzeti kako bi sve strane ostvarile uspešnije efekte upravljanja projektima u javnom sektoru.

„Nastavljamo da gradimo kapacitete Akademije upravo u domenu upravljanja projektima kako bismo zaposlenima u upravi obezbedili obuke i edukaciju neophodnu za razvijanje znanja i veština iz te oblasti. Zato je za nas izuzetno važno da organizujemo konferencije poput ove da bi ljudi iz različitih sektora, razmenili informacije i iskustvo u vezi sa upravljanjem projektima. Posebno mi je drago da smo danas ozvaničili saradnju sa IPMA Srbija, koja će doprineti jačanju kapaciteta uprave u segmentu upravljanja projektima. Pre svega treba da znamo da upravljamo promenama kada uvodimo neke nove javne politike i treba da ih sprovedemo na različite načine u život i delo“ – istakao je Dražen Maravić, v.d. direktora NAJU.

Кako je interesovanje učenika za ovom temom bilo veoma veliko i nije bilo moguće primiti sve zainteresovane, iz NAJU i IPMA Srbija poručuju da će u predstojećem periodu biti organizovane slične konferencije iz ove oblasti.

Podelite ovaj tekst: