Uticaj digitalizacije na poslovanje banaka

Učesnici najvećeg regionalnog događaja „Nova bankarska vizija“ otkrili ko je klijent budućnosti, koliko nove usluge, poput instant plaćanja donose promene i kako Star war fan može da pomogne bankarstvu da se dodatno razvija

Sa skupa u Beogradu

Jedna od najvećih regionalnih bankarskih konferencija „Nova bankarska vizija“, koja je održana u Beogradu, „izazivala je pitanjem“ da li banke treba da prodaju picu, odnosno, da li novi poslovni modeli mogu da zamisle bankare da više razmišljaju koja je uloga banke danas, a koja će biti sutra nakon uvođenja open bankinga i drugih regulativa poput instant plaćanja. To bi bile neminovne promene koje će uticati na promenu bankarske scene, unapređenje korisničkog iskustva, prevazilaženja granica ekspoziture i nastavak borbe za klijente, ali i povećanje bezbednosti podataka i omogućiavanja i drugim igračima na tržištu da redizajniraju pristup finasijskim podacima i procesima plaćanja.

Konferenciju koja predstavlja mesto za razmenu iskustva i znanja otvorio je Piotr Jelenski, generalni direktor na nivou cele grupe Asseco South Eastern Europe. Digitalizacija u oblasti bankarstva i optimizacija poslovanja utiče na to da sve više interakcija postane digitalna i taj trend biće još uočljiviji.

„Tehnologija je ključna u ovom procesu, ali ono na šta bi svi trebalo da obratimo pažnju jeste korisničko iskustvo, pogotovo mladih, oni koji su od malih nogu digitalno potkovani. Možemo da očekujemo da će klijent budućnosti želeti da sam ’programira’ bankarske usluge i stvara bankarske proizvode i to na jednostavan način bez pisanja linija koda. Zato je naša današnja priča bila usmerena ka tome koliko je važno pružiti jednostavniji, lakši i brži pristup i usluge kako bi se održali, pa čak i povećali klijenti koji stiču poverenje u vas. Takođe, za banku je jako bitno da izabere adekvatan nivo digitalizacije u odnosu na svoje potrebe, ali i na bazu klijenata koje ima i hoće da stekne u budućnosti“, kaže Piotr Jelenski, CEO Asseco SEE grupe Tradicionalna konferencija okupila je vodeće stručnjake iz sveta bankarstva i informacionih tehnologija i predstavila trendove, nove poslovne modele i inovacije.

Nova bankarska vizija prvi put je organizovana pre 15 godina, a u 2018. realizovano je sedam izdanja konferencije koje su omogućile gostima iz regiona da steknu još detaljniji uvid u bankarsko tržište, trendove i najnovija globalna kretanja.

Podelite ovaj tekst: