UVOD U BIZNIS: AKO Ekonomija

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Ako se premijer Aleksandar Vučić zaista dogovori sa američkim investitorom oko preuzimanja Železare Smederevo, opravdano je da država otkupi sve dugove te firme, izjavio je 7. oktobra Stojan Stamenković, predstavljajući najnoviji broj biltena Makroekonomske analize i trendovi, upozorivši da će, ako država ne nađe kupca, to biti “tragedija za našu ekonomiju”.

Ova ocena koja počinje sa “ako” samo je ilustracija srpskog ekonomskog života koji sve više sadrži “ako”. Kada počnete da se prisećate i da preturate po dokumentaciji za samo prošlih pola godine, stalno ćete naletati na “ako”.

AKO ne bude većih problema u realizaciji velikog ruskog projekta Južni tok, onda bi on trebalo da počne da se gradi do kraja ove godine. Ali, to je sada pitanje za velike sile. A ako bude počeo da se gradi, ta investicija je izuzetno važna za Srbiju, vredna je 1,9 milijardi evra, tokom nekoliko godina zaposliće više hiljada ljudi, doneće nam energetsku sigurnost…

AKO se budu javili investitori i pronašle pare posle Prve konferencije o zapadnom Balkanu koja je pre mesec i po dana održana u Berlinu, onda će biti prihvaćeni bar neki od projekata koje je predstavio naš premijer: pruga Beograd – Sarajevo, pruga Beograd – Bar sa kracima za Berane, Peć i Prištinu i sa drugim krakom za Skadar i Tiranu, zatim projekat izgradnje autoputa Niš – Priština. Ako se to bude gradilo u narednih nekoliko godina, korist će imati ceo region a naravno i Srbija.

AKO Kinezi prihvate da finansiraju obnovu 400 kilometara pruge od Beograda do Budimpešte, onda bi od Beograda do Budimpešte moglo da se stigne za tri sata. Izgradnja pruge mogla bi da počne već od proleća. Ako se postigne dogovor sa Kinezima, tom prugom bi vozovi jurili 300 kilometara na sat.

AKO se do početka decembra usvoji prostorni plan za “Beograd na vodi“, gradnja može da počne na proleće 2015. godine. A ako se to dogodi, dobićemo novi gradski centar koji sadrži oko milion kvadrata stambenog prostora i 746.059 kvadrata poslovnog i komercijalnog prostora, kao i 67.185 kvadrata drugih sadržaja kao što su škole, vrtići, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, piše u Nacrtu.

U novom gradskom centru koji će nići u okviru projekta “Beograd na vodi“, biće sagrađeno 6.128 stanova u kojima će živeti 17.700 ljudi. Stari železnički most postaće pešačka veza leve i desne obale Save. Ako se realizuje, projekat će uposliti između 22.000 i 25.000 građevinskih radnika. Posao bi u komercijalnim i poslovnim objektima trebalo da nađe oko 13.169 ljudi.

AKO se ne bude poboljšala dinamika privredne aktivnosti, onda ne može biti ni fiskalne konsolidacije, ocenjuju stručnjaci, jer u Srbiji poslednjih meseci pada industrijska proizvodnja, uvoz i izvoz, a naročito su vidljive deflatorne tendencije.

AKO ove godine pad bruto domaćeg proizvoda bude oko jedan odsto, nema nagoveštaja da će sledeće godine biti zaustavljen pad proizvodnje. Jer, industrijska proizvodnja u avgustu ove godine bila za 13,1 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, a kumulativni međugodišnji pad u prvih osam meseci bio je 4,3 odsto.

AKO srpski javni dug, uz primenu sadašnje skalne strategije, 2016. godine bude zaustavljen na 70 posto BDP-a, on treba da nastavi da se smanjuje dok ne dostigne 45 posto u 2025. godini. Ako se to ostvari, Srbija će, u najboljem slučaju, tek za desetak godina moći da javni dug vrati na zakonom propisani nivo.

AKO se može verovati procenama Međunarodnog monetarnog fonda, Srbiji neće biti ništa bolje u narednih pet godina.

AKO se može verovati ministru privrede Željku Sertiću, posle brojnih dijaloga sa privrednicima – ima previše inicijativa, ali premalo rezultata.

Mislim da u poslednjoj izjavi nema mesta za “ako”. Može se verovati.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Obradujte Vaš dom
 • NOVA USLUGA U OPŠTOJ BOLNICI MEDIGROUP: Potpuni zdravstveni skrining
 • KAKO ONEMOGUĆITI MALVERZACIJE I ZAŠTITITI INVESTITORE I POVERIOCE: Fantom firme “pojele” 255 miliona evra
 • UPOZORENJA STRUČNJAKA KOJI PRIPREMAJU PUBLIKACIJU MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI: Srpska privreda dublje tone
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • MEĐUNARODNI SAJAM PREDUZETNIŠTVA BIZNIS BAZA 2014.: Promocija razvoja preduzetništva
 • REGIONALNI SAMIT „KAKO POKRENUTI EKONOMSKI RAZVOJ REGIONA I OPŠTINA“: Certifikacija – put razvoja lokalne ekonomije
 • NALED I USAID: PRIVREDA PLAĆA 384 NEPORESKA NAMETA OD KOJIH SU 247 PARAFISKALNI: Pet koraka do reforme parafiskalnih nameta
 • RADNI SUSRET ČLANOVA I PARTNERA NALED-A SA MINISTROM ODBRANE BRATISLAVOM GAŠIĆEM: Gradovi i opštine moći će da zakupe vojnu imovinu
 • UVOĐENJEM SOS SISTEMA FRIKOM DUPLIRAO SKLADIŠNE KAPACITETE: Savremen način skladištenja – SOS
 • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Uživajte u aktivnom slušanju
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (5): Osvajanje velikih kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2014.
Podelite ovaj tekst: