UVOD U BIZNIS: MMF, EK i D&B

Prosto je dirljiva lakoća sa kojom je 4. novembra Vlada Srbije sa MMF-om postigla dogovor o produženju aranžmana. Nikad lakša revizija! Od brojki se pominje samo broj 4 – državni deficit može da bude u visini četiri odsto BDP-a. Mi smo strepeli da će se u pogodbi natezati, pa da će se naći negde oko 3,5 odsto deficita, ali MMF je bio široke ruke – možete i celih četiri odsto deficita državnog budžeta da trošite!

Piše: Radojka Nikolić

Ah, gospodine Aleksandroviću iz Vinče podno Oplenca! Šta li ste im stavili u vaše čuveno vino, kada su posetili vašu vinariju u predahu pregovora, pa su po povratku u Beograd bili tako velikodušni i miroljubivi?! Taj model treba primeniti i kod pregovora sa ostalim delegacijama međunarodnih organizacija koje dolaze u Beograd. Vidimo da daje rezultate.

Dakle, u dogovoru sa MMF-om sve je opisno, bez rigidnog preciziranja i staje u tri reda: produženo zamrzavanje plata i penzija u 2010. godini i državni deficit u visini od četiri odsto BDP-a. Planiran je početak reformi penzionog sistema, kao i obezbeđivanje kredibilne i predvidive fiskalne politike. Sledeća poseta misije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji zakazana je za februar 2010.

Ali, ne samo što nam je naklonjen MMF, nego smo se i Evropskoj komisiji toliko omilili da su napisali najpovoljniji izveštaj o Srbiji do sada. EK je konstatovala da smo, ako niste primetili, u proteklih godinu dana ostvarili značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji. Zbog toga je EK preporučila i primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma.

U tom izveštaju EK o napretku u procesu usvajanja evropskih standarda (za period od oktobra prošle godine do septembra ove godine) naglašeno je da je saradnja sa Hagom unapređena, da postoji dokazana rešenost srpske vlasti da se zemlja pridruži EU, da je Vlada Srbije dokazala „stabilnost i visok stepen konsenzusa oko evropske integracije kao strateškog prioriteta” i da je pripremila veliki broj zakona u raznim oblastima. Za razliku od prošlogodišnjeg oktobra, kada je ukazano da je srpski parlament „najslabija karika u lancu institucija”, jer je usvojeno „svega nekoliko” proevropskih zakona, sada je istaknuto da je Skupština Srbije napredovala u donošenju propisa. Pohvaljuje se i da „Srbija ima dobre kapacitete u oblasti javne administracije”. I tako dalje… Srbija je u oblasti vizne politike napravila „dobar napredak”, preduzeti su važni koraci u dostizanju kriterijuma predviđenih u „mapi puta” za viznu liberalizaciju, pa je čak „unapređen i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije”.

Sve lepše od lepšeg! Samo se, na nesreću, 2. novembra oglasila svojim saopštenjem međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet) koja je ocenila da i pored nastavka stabilizacije nije realno očekivati primetni ekonomski oporavak Srbije u 2010. godini.

Analitičari Dan i Bredstrita navode da još postoje rizici koji utiču na stabilnost finansijskog sektora Srbije i ponovno slabljenje dinara, a blagi oporavak potražnje u Evropskoj uniji (EU) neće biti dovoljan da podrži oporavak srpske privrede. „Strane investicije i zajmovi, glavni pokretači potrošnje i investicija do 2008. godine, ostaće smanjeni još neko vreme, dok će uslovi na tržištu rada i dalje biti oslabljeni“, piše u saopštenju bonitetne kuće Rating, zastupnika agencije Dan i Bredstrit za Srbiju. Dan i Bredstrit Srbiju i dalje svrstava u zemlje visokog rizika sa nepromenjenim rejtingom DB5a.

Ali, ne treba previše brinuti, to su samo analitičari-posmatrači. Mogu oni da pišu i drugačije izveštaje. Proći će neko vreme, pa će i oni, kao MMF i EK, imati optimističniji pristup. Naročito sada, kad kao miljenici EU, krenemo da putujemo bez viza i to već 19. decembra.

Slavlje može da počne. Ono kod nas, kao što znamo, traje od novembarskih slava, pa do januarske srpske Nove godine. Uz blagoslov MMF-a i EK!

Podelite ovaj tekst: